Weblog Week 44

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Monday, November 7 2011.

Zondagse Fractievergadering Winterswijk, Coalitieoverleg Winterswijk, Palingkwekerij, Visvriendelijke Pompen, Presidium, Jagersbijeenkomst, Normale Dinsdag Met Mauro, Euro-Debat, Nieuwspoort, Binnenhof-School-Ontbijt, Ao Eenvoudig Beter, Bezoek Nijkerk-Hoevelaken, Begroting

Zondagmiddag vanaf 12.00 uur Winterswijkse fractievergadering over de begroting. We bespreken de begroting, alle vragen en antwoorden en collega Frank heeft een uitgebreide bezuinigingsvoorstellenlijst gemaakt om de voorgestelde extra OZB-verhoging af te wenden. We spreken af welke thema’s allemaal aan de orde moeten komen in de algemene beschouwingen en dat ik die schrijf. Qua bezuinigingen wordt er door college al veel gedaan, zoals uitstel onderhoud wegen, afslanken gemeentelijke diensten (dus ambtenaren uit dienst, minder ambtenaren), we snijden in budgetten voor bibliotheek, muziekschool enz. Maar ook komen er nog nieuwe voorstellen door, vooral wat sociale voorstellen zoals een wijk-mediator en een forse investering in automatisering waarvan wij nut nog niet inzien. ICT bij overheid kost altijd veel geld en loopt zelden goed.. En er is een extra OZB verhoging die wij niet willen.. Daarna veel lees-werk voor Haagse fractie.

Maandagmorgen zitten we als coalitiepartijen in Winterswijk samen met (vice-)fractievoorzitters en wethouders om even af te stemmen over welke zaken we het eens zijn en hoe de insteek in de begrotingsraad zal zijn. We doen zaken door aan te geven waar accenten liggen. Dan rijd ik snel naar Nijmegen war ik een bezoek breng aan een palingkwekerij. Mooi om te zien en ook goed de problemen te horen, en de inzet voor de natuurlijke palingstand, door het uitzetten van glas-aal in open water.

Met een deel van het gezelschap ga ik dan naar Winterswijk terug waar we nader kennis maken met een nieuw type visveilige pompen van Pentair-Nijhuis. Vanuit ministerie, vissers en politici is hiervoor belangstelling. Kan ook helpen voor vervolg procedure waterkrachtcentrale in Borgharen. Ik kondig aan daarover vragen te zullen stellen. Dan hebben we om 17.00 presidium in Winterswijk over de informatie en vragen bij de begroting. Kernvraag is of we wel voldoende zicht hebben op processen. We gaan in toekomst meer uitleg en minder gedetailleerde cijfers krijgen. Prima.

De avond besteed ik aan een bijeenkomst met jagers op de Veluwe. Goed voor contacten.

Dinsdag vroeg wakker in Den Haag en een normale dinsdag met een speciale hoofdelijke stemming over Mauro. ‘s Avonds lang gebleven om debat over Euro te volgen en daarna rond middernacht naar Nieuwspoort waar ik met enkele politici nog wat napraat . Het wordt laat.

Woensdag dan om 8.15 uur het Binnenhof-school-ontbijt, waar we samen met leerlingen van het basisonderwijs het goede voorbeeld geven met een ontbijt. Een goed ontbijt is het goede begin van de dag en dat doe ik ook altijd, en ook thuis in Winterswijk proberen we altijd aan tafel samen ons ontbijt te genieten. Ook een sociaal moment van bijpraten met de kids. Dan divers overleg, ook een aantal moties die ingediend zijn over visserij besproken. In het algemeen Overleg Eenvoudig Beter vraag ik minister Schultz om erop toe te zijn dat de ruimtelijke ontwikkelingen die we vanuit Den Haag mogelijk maken niet allemaal door de provincies en gemeentes (die erover gaan) worden “dichtgeregeld”. Ik heb vertrouwen in de lokale democratie qua afweging van belangen, maar vraag wel om randvoorwaarden om stroperigheid te voorkomen bij deze de-centralisatie. Zij zegt overleg met IPO en VNG toe om dit te voorkomen. Dan een goed inhoudelijk gesprek met de leden van de afdeling Nijkerk Hoevelaken die langskomen. Ook krijg ik als boodschap mee dat aanpak van infra-problemen daar hard nodig is. Ik rijd dan naar Winterswijk en na snel hapje eten thuis ben ik op tijd voor raadsvergadering. Ik spreek de algemene beschouwingen uit. (Voor tekst zie elders op deze website of op www.vvdwinterswijk.nl) . Mooie liberale benadering, met nadruk op eigen verantwoordelijkheid burgers en degelijke aanpak financiën, die niet op alle punten door de raadsmeerderheid zal worden gevolgd, maar wel goede basis voor besluiten. College antwoordt meteen omdat ze onze bijdrage al eerder ontvingen. Na afloop kiezen we als fractie voor minder OZB verhoging, dat gaan we bespreken in coalitieoverleg morgen.

Donderdag overleg coalitie-fractievoorzitters en wethouders over diverse mogelijke moties en steun voor voorstellen. Daarbij blijkt een eerste dekking voor afwentelen OZB verhoging geen steun te krijgen, zodat we op zoek gaan naar andere posten, en daarbij is de onduidelijke forse automatiseringsinvestering al gauw de basis. Andere moties worden ook besproken en deels gezamenlijk ingediend zodat er al voldoende steun zal zijn. Zo komt het oude gemeentehuis nu snel leeg en gaan we nog strakker inzetten op het “orde op zaken stellen” bij de financiën. In de fractie bespreek ik vervolgens de gemaakte afspraken en de moties die iedereen in de loop van de middag per mail heeft gehad. We zetten dus inderdaad in op stoppen van extra OZB verhoging, door middel van stoppen toekomstige automatiseringsinvestering.

In de raad ontspint zich een leuke discussie en dat gaat er redelijk ontspannen aan toe, totdat het college een schorsing neemt om de opgeworpen vragen en moties te bespreken. Na een uur weet het college te melden dat er niks kan en dat de OZB moet worden verhoogd. Dat schiet ons in het verkeerde keelgat en na een schorsingsverlenging en extra politiek overleg en we komen tot een compromis laat in de avond waarin we toch bezuinigen op automatisering en ook op enkele onderhoudsposten en een eventuele investering in een woonwagenstandplaatsen-bedrijfsterrein/sloopterrein wordt ook nog even uitgesteld,.

Vrijdag ochtend doe ik verslag aan allen over de eindresultaten van de raad, en ga nog in het gemeentehuis leeswerk doen voor de komende commissievergadering en fractie. Spreek nog kort met de CDA wethouder die niet blij was met de opstelling van de raad, maar raad gaat nu eenmaal over de budgetten.

‘s Middags ben ik tijdig in Lunteren om daar een speech te houden voor een VVD-gezelschap waterschapsbestuurders. Leuke inhoudelijke discussie waar collega Van Beek ook nog eens aangeeft dat de waterschapsbesturen de volgende keer hoogstwaarschijnlijk indirect gekozen zullen worden en wel via de gemeenteraden. Daarnaast zal de VVD nog eens intern praten over de totale bestuurlijke organisatie in Nederland. Minder bestuurlijke drukte, minder bestuurders en snellere besluiten. De avond is ook een groot succes met optreden van Mark Rutte, diverse andere bewindspersonen en een ge-animeerde bijeenkomst daarna. Ik blijf daar overnachten en pak een beetje extra bedrust.

Zaterdag vervolg van de bestuurdersbijeenkomst vanaf 9.30 uur en ik blijf bij een bijeenkomst met minister Schultz tot 12.30 uur, omdat ik dan naar Den Haag moet om daar een vriendengroep van wethouder Te Gronde ontvang. Ik geef hen tekst en uitleg over bestaand als kamerlid, de procedures en ik laat hen de fractieruimte, mijn werkkamer, de oude zaal en de grote plenaire vergaderzaal zien. Er is ook een open dag van Groen Links en daarmee kunnen we niet overal terecht maar de VVD vleugel is wel beschikbaar. Was een succes, waardoor weer meer Achterhoekers een goed beeld hebben van ons werk in Den Haag. Zo komen kiezers en gekozenen weer dichter bij elkaar. Ik rijd tevreden naar Winterswijk en krijg een leuk bedankberichtje.

‘s Avonds dan een feestje van twee (bijna ) 50-jarigen, waar ik met Gerrie ook nog weer eens ouderwets kan dansen/swingen. Leuke familie-avond.

Johan Houwers