VVD wil Deltaplan ICT

Source: B.I. (Brigitte) van der Burg i, published on Monday, November 14 2011.

De VVD wil dat minister Donner zo spoedig mogelijk komt met een Deltaplan ICT.

Brigitte van der Burg: “Er zijn grote problemen op het terrein van ICT. Bij grote projecten worden de looptijd en/of budgetten met 2 tot 3 keer overschreden. Systemen worden niet opgeleverd of leveren niet wat beloofd was. De VVD maakt zich daar grote zorgen over en wil dat de minister orde op zaken stelt. Het is niet te verkopen dat er zoveel geld wordt verspild.”

Het plan zou uit drie delen moeten bestaan.

Ten eerste moet regelgeving worden vereenvoudigd en waar mogelijk afgeschaft. Van der Burg: “Mensen die er mee te maken hebben zien door de bomen het bos niet meer, en daarnaast is het is een illusie dat met ICT allerlei uitzonderingen als 19 kindregelingen etc. geregeld kunnen worden. ICT-systemen lopen volledig vast en de burger raakt verdwaald in het woud van regelingen en uitzonderingen!”

Ten tweede moet de aansturing en uitvoering van ICT-projecten worden aangepakt. De VVD pleit voor publiek-private samenwerkingsarrangementen met een vaste marge voor opdrachtnemer, of een fixed price. “Daarnaast moet meer worden gekeken naar de mogelijkheid van uitbesteding. Daar moet de minister een strategie voor ontwikkelen.”, aldus van der Burg.

Ten derde, moet de inhoud van de systemen snel op orde worden gebracht. Van der Burg: ”Ik wil van de minister horen hoe het kan dat in basissystemen van de overheid circa een miljoen meer ingeschrevenen voorkomen dan in zijn eigen GBA-systeem. Ik vind dat buitengewoon ernstig en wil niet dat de deur open staat voor oneigenlijk gebruik.”

Van der Burg roept minister Donner op om zijn taak als coördinerend minister op te pakken en binnen drie maanden een Deltaplan te ontwikkelen.