Europarlement wil lagere btw voor e-books en digitale kranten

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, November 17 2011, 17:57.
Europarlement wil lagere btw voor e-books en digitale kranten
Bron: GroenLinks Europa

Wie een boek koopt in de boekhandel betaalt zes procent btw. Wie hetzelfde boek downloadt als e-book betaalt negentien procent btw. Aan deze ongelijke behandeling, die de ontwikkeling van de digitale economie afremt, wil het Europees Parlement een einde maken. Een donderdag aangenomen resolutie stelt dat EU-landen de vrijheid moeten krijgen om digitale boeken, kranten en tijdschriften onder te brengen in het lage btw-tarief. De Europese Commissie moet nu in actie komen en het advies van het Europarlement opvolgen, vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

Geen goederen maar diensten?

De huidige Europese btw-wetgeving staat het lidstaten toe om het lage btw-tarief te hanteren voor boeken, kranten en tijdschriften, wanneer deze op een fysieke drager staan: papier, cd, dvd of usb-stick. Nederland maakt gebruik van deze optie. Lidstaten, ook Nederland, zijn echter verplicht het hoge btw-tarief te hanteren voor betaalde downloads via internet. Digitale boeken, kranten en tijdschriften worden namelijk niet als goederen, maar als diensten beschouwd.

“Een absurde situatie”, vindt Sargentini. “Door offline gunstiger te behandelen dan online, zet Europa zichzelf op achterstand in de digitale economie, terwijl dat dé groeimarkt van de komende jaren is. De huidige btw-regels benadelen juist de meest vernieuwende auteurs en uitgevers, die de kansen van het internet willen grijpen om nieuwe lezers te vinden.”

De Europese Commissie, die het initiatief moet nemen voor verandering van de btw-regels, komt nog dit jaar met nieuwe plannen. “Ik verlang dat zij daarin recht doet aan de wens van het Europarlement om digitale inhoud goedkoper te maken”, aldus Sargentini. "Dan kunnen we vervolgens het debat aangaan met de Raad van Europese Ministers, die unaniem moet instemmen met wijziging van de btw-wetgeving. Het wordt een taai gevecht, maar vandaag is de eerste slag binnengehaald.”