Gezinshereniging: Nederlandse eisen zijn onhaalbaar

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, November 15 2011.
Gezinshereniging: Nederlandse eisen zijn onhaalbaar
Bron: GroenLinks Europa

De komende tijd zal de Europese Commissie uit heel Europa in een groenboek reacties inzamelen om te bepalen of de regels voor gezinshereniging moeten worden aangescherpt of versoepeld. Aan de hand van deze reacties bepaalt de Europese Commissie of de regels voor immigranten die in de Europese Unie een gezin willen stichten of herenigen moeten worden aangescherpt of juist versoepeld. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini ziet dat eurocommissaris Cecilia Malmström zelf alvast duidelijk positie kiest tegen het Nederlands kabinet, dat een strengere richtlijn wil.

Populistische retoriek

“Malmström laat duidelijk weten dat het Nederlands anti-immigratieoffensief onder druk van de PVV wat haar betreft niet gaat leiden tot verscherping van de richtlijn”, zegt Sargentini. “Malmström vraagt expliciet om onderbouwing van eventuele negatieve effecten. Terecht, want vooralsnog is het populistische retoriek die niet onderbouwd is door feiten.”

Het Nederlands kabinet heeft zich ten doel gesteld de gezinshereniging voor niet-Europese families nog moeilijker te maken. Zij wil de inkomenseisen verhogen en denkt ook over zogenaamde 'bindingseisen'. Sargentini: “De eis dat de band met gastland in de Europese Unie groter is dan die met het land van herkomst, kan tot hele vreemde situaties leiden. In Denemarken is deze eis ingevoerd en dat veroorzaakt zeer pijnlijke en onnodige gezinsdrama's.”

Minister Leers wil daarnaast ook de minimumleeftijd om te trouwen voor niet-Europeanen verhogen . “Volstrekt onhaalbaar”, volgens Sargentini. “De rest van Europa ziet niets in het verhogen van die leeftijd. Er zijn al rechterlijke uitspraken die stellen dat de huidige leeftijd van eenentwintig jaar in strijd is met het recht op gezinsleven. Wat Wilders wil druist in tegen de fundamentele rechten van de mens. Dit kabinet moet zich niet voor dat karretje laten spannen.”