Weblog Week 45

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Thursday, November 17 2011.

Zondag morgen weer mijn tweewekelijkse lokale radio-programma gemaakt. Leuke muziek en de nodige informatie voor de luisteraars verzorgd. Daarop krijg ik mooie reacties, zoals muziek-keus en ook waardering voro betrokkenheid bij lokale activiteiten die hieruit blijkt.

Maandagmorgen naar mijn makelaarskantoor en overleg gehad met de medewerkers. Horen hoe het gaat met de huizenverkoop. Zo sta ik nog steeds midden in het ondernemerschap en hoor direct wat er speelt. Kan soms nog een advies geven, een telefoontje doen en contacten leggen. Daarna thuis boekhouding gedaan en door naar een bijeenkomst van de gemeente Winterswijk over een nieuwe vorm van bedrijfsterrein, een werklandschap. Helaas moet ik vaststellen dat een ondernemer van de gemeente niet de kans heeft gekregen een voormalig destructiebedrijf om te vormen tot een mooi bouwmaterialenbedrijf. De gemeente heeft e.e.a. zo moeilijk gemaakt dat gemeente uiteindelijk het terrein zelf heeft gekocht en nu daar fors verlies op maakt. Een gehoopte provinciale subsidie, bij een verplaatsing van een winterswijks bedrijf, zou wel eens niet kunnen komen. Nu soort pilot met een mooi verhaal over fraaie omgeving, maar ondertussen is grond wel duurder en bebouwing moet ook iets extra’s hebben dus ook duurder. Deze bijeenkomst is bedoeld voor presentatie van plannen. Die zien er wel goed uit maar ik zie nog geen gegadigden.

Daarna de winterswijkse fractievergadering, waarin we de begrotingsvergadering en het bereikte resultaat hebben geëvalueerd. De lange pauzes en het late moment van het sluiten van politieke deals, zijn verbeterpunten voor volgend jaar. Maar het goede resultaat is dat de OZB minder wordt verhoogd dan het college voorstelde en er ook minder wordt uitgegeven aan ICT !! Verder de agenda van de komende gecombineerde commissievergadering omgeving en samenleving behandeld. Taken en inbreng besproken. Loopt soepel. Goede samenwerking in fractie.

Dinsdag vroeg in de ochtend naar Den Haag gereden. Ben er op tijd en heb dan de normale dinsdagse vergaderdag. Ik neem een petitie in ontvangst over de wens van Noord-Hollandse bestuurders en ondernemers om in Noord-Holland ook een Greenport aan te wijzen, een economisch centrumpunt van tuinbouwontwikkelingen. Dit is een status waarmee niet meteen geld samenhangt, maar door die status kan er wellicht in de toekomst eerder aandacht zijn voor dit gebied bij investeringen in wegen.

Daarna hebben we een coalitie-overleg over de behandeling van de StructuurVisie Infra en Ruimte.

We lijken het behoorlijk eens te zijn. Nederlandse gemeentes en provincies hebben door decentralisatie meer ruimte om zelf beleid te bepalen. Tijdens de plenaire vergadering nemen we dan afscheid van VVD-collega Ineke Dezentje-Hamming, zij gaat naar de FME organisatie.

Ook een procedurevergadering Economische Zaken Landbouw en Innovatie gedaan. Daarin afspraken gemaakt over de afhandelingswijze van allerlei brieven en stukken. Wat komt in commissievergadering, wat handelen we als fracties zelf af.

‘sAvonds dan naar ons VVD-partijbureau voor een vergadering van de partijcommissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen. Toekomst van RO beleid besproken, en nadien nog leeswerk.

Woensdag overleg gehad met medewerkers over de begrotingsbehandeling, wat willen we daar aan de orde stellen? Dan zit ik een Algemeen Overleg voor, een briefing inzake de stresstest van de kerncentrale Borssele. Installatie van nieuwe collega IJbeltje Berckmoes, volgt op een hoofdelijke stemming, zodat zij in een volle zaal haar intrede doet. Dat geluk hadden mijn collega’s en ik ook toen we vorig jaar daar stonden, voor de belofte. Leuk moment.

Telefonisch overleg met een wethouder uit Noord-Holland over de wensen in Noord-Holland.

Dan overleg met collega Helma Lodders en Janneke Snijder over de begrotingsbehandeling Landbouw en Natuur die zijn zullen doen. We overleggen zo veel zaken met elkaar. We spreken immers namens de hele fractie. Daarna ben ik weer voorzitter van een Video-Conferentie, een algemeen overleg met mensen op grote afstand via een groot scherm. In dit geval gaat het om de onderzoekers van de olie- en milieuvervuiling in Nigeria.

Donderdag bespreken we in de fractiecommissie Omgeving diverse fractiestukken over de begrotingen van de ministeries. Daarna voorzitten van een overleg met de leden van de Raad voor de Leefomgeving en Infra over de energietransitie, de invoering van nieuwe duurzamere energiebronnen.

Daarna is er een uitleg van europees beleid van de regio’s, waarin voor diverse regio’s projecten zitten voor contacten tussen die regio’s. We zullen met minder geld minder kunnen doen. Dan bezoek aan de wethouder Smit (portefeuille RO) van de gemeente Den Haag. Hij vraagt aandacht voor de positie van Den Haag in allerlei beleid, bijvoorbeeld aanleg van wegen en een bijzondere positie van Den Haag als stad van Vrede en Veiligheid.

Dan volgt een overleg van de Landbouw en Visserijraad, gevolgd door een Verslag Algemeen Overleg, waarin meerdere moties worden ingediend die de staatssecretaris boodschappen meegeven voor overleg in Europa. Daarover wordt dan ook meteen gestemd. Tijdens een hapje eten tussendoor hoor ik van een CDA collega dat hij een motie voor de Greenport status van Noord Holland zal indienen. Ik geef aan nog een werkbezoek te brengen en alles nog af te wegen, en ook andere info in te gaan winnen.

Ik wacht dan met meerdere collega’s op de “maiden-speech” van IJbeltje Berckmoes die pas laat op de avond wordt uitgesproken. Tijdens wachten andere overleg via TV gevolgd en gelezen etc.

De collegialiteit blijkt doordat er veel VVD-ers waren gebleven om haar morele support te geven.

Vrijdagmorgen om 9.30 uur in Middenmeer (Noord-Holland) aanwezig bij een werkbezoek voor Agriport A7, een fantastische tuinbouwontwikkeling, die snel tot stand is gekomen, op basis van particulier initiatief. Top ! Zij vragen of ik kan helpen om aan deze ontwikkeling de Greenport status te geven. Daar wordt al langere tijd voor gelobbyd.

Daarna telefonisch interview met journalist van Dagblad Noord Holland over VVD standpunt Greenport. Dat is er nog niet. Wel veel en goed overleg en waardering voor het gebied. Ik kom dan op het kantoor van de KNJV, waar ik spreek over de slechte jagerspraktijken in Drente, die niet moeten afstralen op de goede jagers. Als drie jagers iets verkeerd doen (dieren vergiftigen en tamme fazanten uitzetten) moet er natuurlijk geen algeheel jachtverbod komen, zoals een PvdA collega wilde. Ik zal daarover binnenkort nog een interview doen.

Als ik dan ook nog telefonisch overleg heb over waterveiligheid van zwembaden in het kader van een nota over waterkwaliteit dan heb ik echt veel terreinen besproken deze dag. Ik sluit dan af met een bezoek aan allerlei ouderorganisaties in Winterswijk die met de politici willen praten over het Winterswijkse ouderenbeleid. We horen diverse problemen, zoals eenzaamheid, betaalbaarheid van het wonen, zorg over de WMO bezuiniging en de blijkbaar niet altijd plezierige benadering door gemeentelijke medewerkers.

Wanneer ik dan thuiskom zie ik mijn kleinzoon die bijna loopt. We zijn deze avond oppas. Leuk ventje.

Ook onze dochter uit Amsterdam komt een weekendje langs, en we praten ‘s avonds bij, gezellig.

Zaterdag stap ik dan vroeg in de trein om een dagje plattelandsparlement in Den Haag te doen.

Ik start om 9.30 uur met koffie en ik neem deel aan meerdere debat-rondes, over krimpgebieden en inspraak. Leuke dag waar ook collega’s Koopmans en Jacobi de hele dag aanwezig zijn. Veel leuke en nuttige contacten opgedaan, en vooral ook heel veel betrokken burgers ontmoet die begaan zijn met de eigen woonomgeving. Bij het slotdebat zijn meer collega’s aanwezig. Als ik rond 19.40 uur uit de trein stap en thuis aan kom wordt het tijd voor een hapje eten met de kids en Gerrie. We hebben een jarig neefje en dus vanavond een verjaardagsvisite. Dat is een gezellige afsluiting van een drukke week. Volgende week weer meer nieuws uit Den Haag.

Johan Houwers