Crisis bestrijden door efficiënt gebruik van grondstoffen

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Monday, November 21 2011.

Efficiënt gebruik van schaarse grondstoffen is een cruciaal element op de weg uit de economische crisis.

Dat zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, rapporteur Resource Efficiency in het Europees Parlement. Vandaag presenteerde Gerbrandy zijn werkdocument (pdf) in de Milieucommissie van het Europees Parlement.

Nu slimme keuzes maken

Doordat wereldwijd het welvaartsniveau van een steeds groter aantal mensen stijgt, wordt onze planeet simpelweg te klein om te voorzien in de bronnen die we nodig hebben. Daarom moeten we onze grondstoffen efficiënter inzetten. "Als we nu slimme keuzes maken, komen we sterker uit de huidige situatie en zal de economie verduurzamen", stelt Gerbrandy.

Transitie

Het bedrijfsleven moet een voortrekkersrol gaan spelen in de transitie naar een duurzame economie. De industrie heeft daar zelf baat bij: bedrijven die niet efficiënt produceren, gaan uiteindelijk failliet omdat concurrenten lagere kosten hebben. Europese regeringen moeten volgens Gerbrandy met het bedrijfsleven samenwerken om de beste strategie naar groene groei te vinden. "Zo'n fundamentele verschuiving heeft onvermijdelijk winnaars en verliezers. Om verliezers te voorkomen en winnaars te steunen moeten we zo snel mogelijk onze doelen kiezen en de weg er naartoe uitwerken", verklaart Gerbrandy.

Groen business model

Om bedrijven te ondersteunen wil Gerbrandy de bureaucratie radicaal terugdringen en pleit hij voor geleidelijke afschaffing van milieuonvriendelijke subsidies. Elke euro subsidie moet efficiënt worden besteed, vooral als stimulans voor grootschalige innovatie.