Kamerbrede steun voor VVD-voorstel onderzoek effectiviteit klimaatbeleid

Source: R.W. (René) Leegte i, published on Friday, November 25 2011, 15:44.

De VVD wordt gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer bij de vraag om een onderzoek naar de kosten en de effectiviteit van het Nederlandse klimaat- en energiebeleid.

Woordvoerder René Leegte: “Het is opvallend dat we niet weten welke instrumenten effectief zijn. Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen wat een euro oplevert in termen van minder CO2 uitstoot.“

Ondanks een wereldwijd klimaatbeleid zien wordt ieder jaar een nieuw wereldrecord in CO2-uitstoot gerealiseerd. In plaats van de voor 2035 afgesproken 33 Gton wordt een dubbele uitstoot verwacht. Leegte: “Eenzijdige inspanningen door Europa om extra CO2 te besparen zullen slechts een rem op de economische groei betekenen. Juist daarom is het belangrijk om te weten welke maatregelen het meeste effect hebben.”

Het onderzoek van de Tweede Kamer moet wat de VVD betreft bijdragen aan een nuchtere discussie over klimaatbeleid. “We moeten weg bij de angst en stilstand en kijken naar groene groei. Inzicht in de effectiviteit van ons beleid zal daarbij helpen. Dan kan worden gesproken over een zinvolle opvolging van het Kyoto-protocol.