Europees Parlement wil recht op informatie voor verdachten

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, November 24 2011, 17:01.
Europees Parlement wil recht op informatie voor verdachten
Bron: GroenLinks Europa

De commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement wil dat verdachten bij hun aanhouding meteen een brief krijgen waarin in hun eigen taal opgeschreven staat welke rechten de verdachte heeft. Dit voorstel maakt deel uit van een groter pakket van maatregelen om de rechten van verdachten beter te waarborgen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is blij met het voorstel en benadrukt het belang van het hele pakket maatregelen.

“Wanneer je onverhoopt in een situatie terechtkomt waarin je als verdachte wordt aangemerkt, dan is het belangrijk dat je weet wat je rechten zijn,” legt Sargentini uit. De meeste mensen hebben hier waarschijnlijk nooit over nagedacht, maar stel je voor dat je in een ander Europees land door een misverstand wordt aangemerkt als verdachte. “Dan is het natuurlijk heel fijn dat je onmiddellijk een brief overhandigd krijgt met daarin uitgelegd wat je rechten zijn en dat ook nog in het Nederlands.”

Rechten van verdachten harmoniseren

Sargentini stelt vast dat de rechten van verdachten nog teveel verschillen tussen EU-landen. Ze stelt dat het voorstel voor een rechtenbrief dan ook pas echt effectief is als verdachten in heel Europa dezelfde rechten hebben. “Een Engelse verdachte moet in Polen dezelfde rechten hebben als in Groot-Brittannië of in Nederland. Dit betekent voor ons dat deze rechten versterkt en geoptimaliseerd moeten worden ten opzichte van het Europese land waar deze rechten op dit moment het best gewaarborgd zijn.”