Slimme Zorgconferentie: ‘Eigen regie voor comfortabel leven’

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, November 29 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Op maandag 28 november sprak ik in het Willem II Stadion te Tilburg op de Slimme Zorgconferentie ‘Eigen regie voor comfortabel leven’. Het evenement was georganiseerd door de Provincie Noord-Brabant en het Verenigd Bonden Overleg Brabant, het platform waarin de Brabantse ouderenorganisaties samenwerken.

Ik sprak over de Europese inzet voor actief en gezond ouder worden en over het Europees Jaar 2012 voor Actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties.

Ouderen willen de regie houden over hun eigen leven, zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen en meedoen in de samenleving. Het huidige zorgstelsel staat onder druk. Daardoor is zelfstandig thuis wonen niet slechts een wens, maar wordt het ook een noodzaak. Tegelijkertijd zijn er nieuwe kansen, die het mogelijk maken dat mensen langer en met meer gemak en comfort thuis kunnen blijven wonen. Er zijn voorbeelden waar mensen zelf de zorg voor elkaar organiseren, eventueel aangevuld met professionele hulp. Daarnaast zijn er allerlei nieuwe aanvullende diensten. Het gaat dan niet alleen om (ICT-)diensten gericht op zorg, maar op het hele leven. Dit past goed in onze ambitie voor een groener, slimmer en inclusiever Europa in 2020.

Na afloop van het plenaire gedeelte ben ik op de tribune van het stadion geïnterviewd over het thema slimme zorg door verstandelijk gehandicapte jongeren. Dat is inclusie! Iedereen mag meedoen.