Weblog week 47

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Tuesday, November 29 2011.

Zondagmorgen 20 november mijn lokale radioprogramma “Op de koffie” van 10.00 tot 12.00 uur gepresenteerd. Leuk en informatief en dit keer met een nieuwsfeit uit november 1987 als spelletje voor de luisteraar over de smokkel van valse dollars ter waarde van $ 600.000. Record vangst toen. Luisteraars hadden moeite dit te raden.

Dan thuis de post- en mailstukken lezen en ik zie een mail van de gemeente Winterswijk waaruit blijkt dat de informatie die we van het college hebben gekregen over een automatiseringskeuze niet correct was. Er werd ons tijdens een raads-informatie-avond voorgespiegeld als zou er geen keuze meer zijn, omdat er al een collegebesluit lag om door te gaan met onze huidige automatiseerder. Dit blijkt nu echter anders te liggen, zo is in de mail te lezen. Er is een intentie uitgesproken in een college-besluit en dan ook nog met veel "mitsen en maren". Dus er is nog alle keuze voor de gemeenteraad en ik draag er zorg voor dat alle raadsleden dit weten, door deze mail aan allen door te sturen. Verder daarna een heel gezellige middag met een soort reünie karakter, omdat we op visite gaan bij een 90 jarige buurvrouw. Bij terugkomst thuis verder met de postverwerking.

Maandag morgen eerst naar mijn makelaarskantoor. Dan naar een gesprek op gemeentehuis over de matige informatievoorziening vanuit het college aan de raad. Mijn klacht wordt serieus genomen door de algemeen directeur en de burgemeester, maar ik vraag ook om een excuus aan de raad de komende dagen voor de gebrekkige info over de ICT keuze. Dat komt er (nog) niet. Daarna doe ik thuis veel leeswerk en ga dan naar een VVD KamerCentrale vergadering in Westervoort. Het is heel mistig op de weg, dus langzaam rijden.

De vergadering biedt mij ruimte om te vertellen over de politieke actualiteit en mijn ervaringen in Den Haag. De redelijk volle zaal is vooral geïnteresseerd in onze aanpak van de vastzittende woningmarkt. Daar leg ik contacten voor een vervolg gesprek. Later die avond rijd ik door naar Den Haag.

Dinsdag de normale overleg momenten en de fractie, vragenuurtje en stemmingen. Helaas gaat er bij de stemmingen iets verkeerd. Doordat de voorzitter een mede door mij ondertekende motie opleest onder een andere kenmerk-naam, raken we als VVD fractie in verwarring en daardoor stemmen we twee keer tegen terwijl we voor wilden stemmen. Dat wordt dezer dagen hersteld door de moties nu opnieuw in te dienen bij de begroting bij een soepele voorzitter die begrip heeft voor deze verwarring. Anders kan ook reactie zijn dat hier al over gestemd is….. Dat zou jammer zijn. Dus schade beperkt en vlot hersteld.

Blijft opletten !!

Vanaf 17.00 dan de begrotingsbehandeling van ministerie van I en M, waar ik samen met Charlie Aptroot het woord voer. E.e.a duurt tot circa 23.30 uur

Woensdag intern overleg over de begrotingsaanpak en dan luisteren naar de maidenspeech van Ingrid de Caluwe, de laatste van de later binnengekomen collega's die in de plenaire zaal nog niet het woord had gevoerd. Dan een bijeenkomst met een lobbyist, over mijn oordeel en waardering van het werk van een lobby-ist en de beschrijving van de activiteiten van de lobby-ist.

Daarna een gesprek met een tweetal vertegenwoordigers van de bouwwereld die ons vragen beleidsruimte te laten door het verschil tussen recreatiewoningen en gewone woningen bij nieuwbouw af te schaffen. Ik ben daar wel voor, maar voor deze concrete situatie moet toch echt de gemeente daarover beslissen. Die gaat erover, wij niet en van mij mag de gemeente zeker dat verschil opheffen, ik heb dat ook nog weer uitgesproken tijdens de begrotingsbehandeling.

Dan de ontvangst van een grote groep enthousiaste VVD-ers uit Lingewaard, die door de lange wachttijd en de secure controle later binnen zijn. Ik vertel over mijn activiteiten en we laten het gebouw zien. Ze zijn echt enthousiast en ik heb wat extra tijd doordat een debat wat later begint.

Tussentijds een heel leuk bericht van thuis: onze dochter Jetske heeft haar rij-examen gehaald. Hoera !! Geen verdere kosten en zij kan nu ook zelf 's avonds naar de sport rijden etc. Mooi.

Dan het VAO over de wet Eenvoudig beter, waardoor we vele RO wetten en regels gaan samenvoegen. (Ik heb helaas een spreekbeurt in Doetinchem al eerder moeten afzeggen wegens de agenda in Den Haag. dit was ook tevoren als risico gemeld, maar is toch altijd weer vervelend.) Daarna weer de begrotingsbehandeling die veel tijd vraagt, geen grote discussiepunten oplevert, maar al met al toch pas 's nachts omstreeks 02.00 uur eindigt en we brengen als VVD een aantal moties in, waarvan de motie voor afschaffen van voorgenomen tolheffing op de A15 een belangrijke is. Ook de aanpak van de Regionale Uitvoerings Diensten (RUD's) willen we meer aandacht gaan gegeven, en we wensen meer ruimte in beperking van regelgeving in krimpgebieden en minder onderzoek voor bestemmingen. Na afloop beoordelen we samen de moties van anderen, betrekken de opvatting van de minister en staatssecretaris Atsma daarbij en geven zo advies aan de fractie voor ons stemgedrag dinsdag aanstaande. Daarna met de andere fracties, minister Schultz en staatssecretaris Atsma een biertje drinken in Nieuwspoort. Voor mij wordt het daarmee behoorlijk laat en ik lig tegen 04.00 uur in mijn bed. Napraten is ook belangrijk voor de contacten en wederzijds begrip.

Donderdag weer wakker op normale tijd, en 's ochtends meteen weer de fractiecommissie Omgeving. Na overleg over allerlei afspraken, het maken van een concept tekst voor een interview etc. rijd ik naar Apeldoorn om in discussie te gaan over de toekomst van de waterschappen en met name de vorm van de verkiezingen voor die waterschappen. Het regeer-akkoord zegt dat dit indirecte verkiezingen moeten zijn, maar er is van allerlei kanten kritiek op dat standpunt, ook van de Raad van State. Ik kan nu niet anders dan het regeer-akkoord verdedigen en dat doe ik ook. Wel teken ik aan dat ik normaalgesproken ook directe verkiezingen de beste manier van democratische vertegenwoordiging vind. Leuke discussie, wel mensen die zich tekort gedaan voelen door dit systeem. Ik vertel ze dat er bij discussie over het kies-systeem ook zo maar weer kan leiden tot een "nut en noodzaak" discussie over het voortbestaan van de waterschappen. Dat zou ik niet willen.

Dan door naar Winterswijk waar we eerst een foto-sessie hebben voor de gemeenteraad, dan een korte raad, waar we als VVD hebben gevraagd het belangrijke ICT-voorstel van de agenda af te voeren omdat er nog veel vragen zijn en onduidelijkheid over de keuzeruimte van de raad. Het college heeft ons voorstel overgenomen. Dit levert wel discussie op, maar de ICT keuze (met grote financiële gevolgen) gaat van de agenda. Verder is er veel aandacht vanuit de fracties voor het vragenhalf-uurtje. Dit gebeurt vaker bij een korte raadsvergadering en af en toe slaat de vlam even in de pan. Als U dit wilt zien kijk dan op de site van de gemeente Winterswijk: www.winterswijk.nl debat gemist, onder kopje raad live.

Na afloop dan even foto-sessie van lokaal huis-aan-huis blad, dat elke week een raadslid aan het woord zal laten. Weer een mogelijkheid meer om ons VVD-geluid naar buiten te brengen.

Vrijdagmorgen heb ik tijd voor administratiewerk en een afspraak met een stagiair. Dan eindelijk een keer weer naar mijn Rotary-club. Dat schiet er vaak bij in. En 's middags de ontvangst in het gemeentekantoor, van de gemeenteraadsleden van de naburige Duitse gemeente Vreden. We praten over een gezamenlijk industrieterrein op de grens van onze gemeente en laten een mooi landschapsproject zien. We sluiten af met een gezellige maaltijd op goed tot prima culinair niveau in onze Strandlodge. Uitzicht op het strandbad is ook echt fraai.

Zaterdag ga ik om 7.30 uur op pad om tijdig in Zaandam te zijn voor de Algemene Leden Vergadering van de VVD: "Maak Nederland Liberaler"

ik doe mee in een deelsessie over netwerken en ontmoet veel enthousiaste politici, maar ook juist enthousiaste leden die wellicht in de toekomst iets willen gaan doen in de politiek of gewoon mee willen praten in de partij. Al die rollen zijn belangrijk, niet alleen de minister president, de ministers of wij als Tweede Kamerleden. En ik beklemtoon nog maar weer eens dat de VVD sterk is door de samenwerking op alle niveaus. We horen een speech van de JOVD voorzitter Martijn Jonk, die ons allen voorhoudt dat we een voorbeeld rol hebben als politici. Dus geen stapelingen van allerlei commissariaten etc. geen misstappen en ook terughoudendheid met kostendeclaraties en eigen financiën. Aan het eind dan een ontspannen en realistische Mark Rutte en ook een gevatte Stef Blok. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de "gewone leden", die soms ook heel bijzondere dingen doen, zoals onze fractie-beleidsadviseur Tjakko Dijk die zich inzet voor kankerbestrijding, een vrijwilliger als wijkagent, een adviseur voor een zakelijker aanpak van een museum. Kortom veel manieren om iets in de maatschappij te doen. Daarnaast wordt ook een aantal afdelingen extra in het zonnetje gezet wegens grote ledengroei, of veel deelname aan cursussen. Ik rijd naar huis en neem dan CDA-collega Michiel Holtackers mee die als VVD-watcher op onze vergadering was. Hij heeft zeker een positief beeld van de sfeer in onze partij. Op de terugreis spreken we nog over de (on)mogelijkheden of (on)wenselijkheden van de terugkeer van een raadslid nadat deze bestraft is voor een misdrijf. De wet voorziet nu niet in uitsluiting, en zou dat wel moeten ?? Ook het wets-ontwerp voor toekomstige waterschapsverkiezingen (indirecte verkiezingen door de gemeenteraad in 2014 is het voorstel) bespreken we, zonder conclusies te kunnen en willen trekken. Hij stapt in Arnhem uit.

Ik ben dan rond 19.30 uur weer thuis en ga direct door naar een gezellige avond met hapje en drankje met vrienden. Daarvoor wil ik ook zeker tijd houden.

Gezelligheid in eigen kring. Dichtbij en betrokken. Gezien de afstand is de fiets het ideale vervoermiddel.

Volgende week meer !

Johan Houwers

Voor meer VVD nieuws kijk op vvdgelderland.nl, vvd.nl of johanhouwers.nl

of volg mij op TWITTER : johanhouwers

Voor reacties: j.houwers@tweedekamer.nl of j.houwers@houvastmakelaars.nl

mobiel: 06-50419943