Pauline: 'downloadverbod is heilloze weg'

Source: P.E. (Pauline) Smeets i, published on Wednesday, November 30 2011.

Het door staatssecretaris Teeven voorgestelde downloadverbod is een heilloze weg. Het gevaar dat gewone mensen die onbedoeld illegale bestanden downloaden in de juridische problemen komen is veel te groot. 'Het kabinet zou er wat mij betreft beter aan doen de creatieve sector te stimuleren om nieuwe manieren te verzinnen waarop artiesten hun werk kunnen verkopen, zodat downloaders én artiesten tevreden zijn - en blijven'. Dat heeft Pauline vandaag gezegd tijdens het Algemeen Overleg over auteursrecht met staatsscretaris Teeven van V&J.

Pauline: 'Mensen willen steeds meer genieten van films en muziek waar en wanneer het hen uitkomt. TV-programma’s terugkijken op internet, of die nieuwe hit downloaden als je in de bus zit, het is de nieuwe werkelijkheid. De entertainmentindustrie is een belangrijke markt. Iedereen kijkt weleens een film, speelt een spel, of luistert naar muziek'.

'Daarom is het van groot belang dat er goede, maar vooral ook duidelijke regels zijn rond het aanbod op internet, zodat je weet waar je aan toe bent als je online een liedje, computerspel of film koopt. Nog te vaak is het onduidelijk of een website legaal of illegaal is. Ook zijn er nog te veel klachten over een gebrekkig legaal aanbod'.

'Een downloadverbod zou daardoor consequenties hebben voor mensen die denken dat ze legaal bezig zijn, terwijl het tegendeel waar is. Het kan er mogelijk voor zorgen dat grote platenmaatschappijen en auteursrechtenorganisaties massaal downloaders gaan opsporen en hun privacy schenden om ze voor de rechter te brengen. Terwijl de downloaders zich van geen kwaad bewust zijn'.

'De PvdA heeft ernstige bezwaren tegen zo’n heksenjacht, die een vrij en open internet in gevaar brengt. In het buitenland is het downloadverbod geen succes gebleken. De enige manier om het illegale aanbod te verslaan is iets beters te bieden dan de sites die naast de gratis inhoud ook trakteren op virussen en commerciële troep', aldus Pauline.

'Daarom zijn we tegen het downloadverbod dat de staatssecretaris wil. De PvdA kiest er liever voor energie te steken in nieuwe manieren voor artiesten om aan hun werk te kunnen verdienen. Want makers moeten natuurlijk wel worden beloond voor hun harde werk'.