2,5 miljard EUR voor concurrentievermogen MKB

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, November 30 2011.

De Europese Commissie heeft een nieuw initiatief genomen om een betere toegang tot financiering mogelijk te maken. Hiermee moet ondernemersgeest, inclusief het oprichten van nieuwe ondernemingen, aangemoedigd worden. Men doet dit met een nieuw financieel steunprogramma. Er is een budget van 2,5 miljard EUR voor de periode 2014-2020 beschikbaar voor het zogenaamde Programma voor het concurrentievermogen van bedrijven en MKB.

Het nieuwe programma is vooral gericht op: 1) ondernemers, met name het MKB, die gemakkelijker toegang zullen krijgen tot financiering voor hun bedrijf; 2) burgers die zich als zelfstandige willen vestigen en die moeilijkheden ondervinden bij het oprichten of uitbouwen van hun zaak; 3) de autoriteiten van de lidstaten, die beter zullen worden bijgestaan in hun inspanningen om doeltreffende beleidshervormingen uit te werken en door te voeren.

Het programma zal naar verwachting 39 000 bedrijven per jaar steunen, waardoor deze 29 500 banen zullen kunnen behouden of scheppen en zo'n 900 nieuwe producten, diensten of processen op de markt zullen kunnen brengen.

Ik vind dit programma belangrijk omdat het bijdraagt aan het tegengaan van een verdere economische crisis. Ondernemers zullen gemakkelijker kredieten kunnen krijgen, vooral voor grensoverschrijdende activiteiten, doordat er naar verwachting 3,5 miljard EUR aan extra leningen en investeringen voor Europese bedrijven beschikbaar komt. Het programma helpt daardoor ondernemingen om hun groeipotentieel volledig te benutten. Het draagt ook nog eens bij aan het vergroten van hun innovatie- en concurrentievermogen.