Herziening Europees beleid voor R&D goede zaak

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, November 30 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Vandaag presenteerde Eurocommissaris Máire Geoghegan-Quinn het zogenaamde Horizon 2020 programma voor de periode 2014-2020. De herziening van het Europees beleid vooronderzoek en innovatie is een goede zaak.

Het budget hiervoor wordt fors verhoogd. Europa geeft hiermee een krachtig signaal dat het veel wilt investeren om wereldmarktleider in kennis te worden. De Commissie zet sterk in op leidende industrieën zoals ICT en biotechnologie, en ik zie hier een goede aansluiting met verschillende Nederlandse topsectoren. Ook zijn we in het huidige onderzoeksprogramma ruim netto-ontvanger en staan zelfs in de top 5 van Europese landen die de meeste subsidies hebben ontvangen. Er zijn dus veel kansen voor Nederland.

Verder is het belangrijk dat in dit nieuwe programma, waar voor het eerst onderzoeks- en innovatieprogramma's onder één beleid gaan vallen, de bureaucratie flink aangepakt wordt. In de laatste jaren is gebleken dat Europese onderzoekers meer bezig waren met administratie voor de EU dan het daadwerkelijke onderzoek, en het wordt tijd dat hier verandering in komt. Ook komt er een specifiek programma om de concurrentiepositie van industrie en MKB te versterken. Dit vooral om de Europese ondernemingsgeest te stimuleren, als de belangrijkste manier om de crisis te overwinnen.

Lees verder:

-Persbericht Europese Commissie

-Alle documenten