Maak meer geld vrij voor aidsbestrijding

Source: Sj.W. (Sjoera) Dikkers i, published on Thursday, December 1 2011.
Maak meer geld vrij voor aidsbestrijding
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr/ Trygve.u

Er is extra inspanning nodig om aids een halt toe te roepen. Daarom pleit de PvdA ervoor om om voor 2012 extra geld vrij te maken voor het Global Fund (de organisatie voor wereldwijde aidsbestrijding), zodat niet alleen de mensen die nu afhankelijk zijn van medicatie deze kunnen blijven ontvangen, maar dat we ook nieuwe geïnfecteerden kunnen helpen

‘Wereldwijd leven 34 miljoen mensen met hiv, 1,8 miljoen mensen zijn vorig jaar aan de gevolgen van aids overleden en 7.6 miljoen mensen hebben dringend aidsremmers nodig’. Wat cijfers uit een noodkreet die Stop Aids Now bekend heeft gemaakt. Duizelingwekkende cijfers, waar een hoop leed achter schuil gaat.

Deze zomer waren we met de commissie voor Buitenlandse Zaken in Mozambique. We spraken daar met kinderen die hun ouders verloren hadden door aids. Kinderen, in de leeftijd van mijn eigen kinderen, die er alleen voor staan. Voor deze kinderen, en voor al die kinderen die nu nog geen wees zijn, moeten we de bijdrage aan de bestrijding van hiv en aids opschroeven. Er is nu geld nodig.

De aids-epidemie raast voort zonder dat de noodkreten van organisaties als Stop Aids Now door de internationale gemeenschap worden vertaald in klinkende munt. Teleurstellend. Gaat de aidsbeweging aan haar eigen succes ten onder? Dat laten we toch niet gebeuren! Als ergens successen zijn geboekt, dan is het wel in de aidsbestrijding. De voorlichting is verbeterd, evenals de verkrijgbaarheid van condooms en de ontwikkeling van het vrouwencondoom. Er zitten meer mensen dan ooit aan de aidsremmers die daarbij steeds beter worden. Ook is steeds meer bekend over het virus. En de snelheid waarmee er nieuwe hiv-infectie worden gemeld neemt sinds de laatste paar jaar af. Mensen die aidsremmers slikken, dragen tijdens het vrijen het virus niet meer zo makkelijk over. Successen die op het conto van de aidsbeweging zijn te schrijven.

Het is daarom des te teleurstellender dat de Nederlandse bijdrage aan de wereldwijde aidsbestrijding onder dit kabinet is gedaald. Onze bijdrage aan het Global Fund is van 80 miljoen onder het ministerschap van Bert Koenders, tijdens het bewind van staatsecretaris Knapen gedaald naar 55 miljoen. Het Global Fund, de organisatie voor wereldwijde aidsbestrijding, trekt aan de bel met de mededeling dat er geen nieuwe mensen aan de aidsremmers kunnen worden gezet als de internationale gemeenschap niet over de brug komt.

De PvdA pleit er daarom vandaag, op WereldAidsDag, voor om voor 2012 extra geld vrij te maken voor het Global Fund zodat niet alleen de mensen die nu afhankelijk zijn van medicatie deze kunnen blijven ontvangen, maar dat we ook nieuwe geïnfecteerde kunnen helpen. De strijd tegen aids verdient onze blijvende aandacht. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet.