PvdA: Geen megastallen meer - Main contents
De PvdA wil dat er een verbod komt op megastallen. Het dierenleed dat deze kwalijke vorm van veehouderij veroorzaakt is onacceptabel. Met een verbod op megastallen kiest de PvdA voor een innovatieve, duurzame veehouderij in Nederland.
Kamerlid Tjeerd van Dekken: “Er moet een einde komen aan megastallen in Nederland. Het is overduidelijk dat megastallen leiden tot onaanvaardbaar dierenleed, dat ze grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid en een zware aantasting zijn voor het landschap. Megastallen passen letterlijk en figuurlijk niet een beschaafd land als Nederland.”
Het dierenleed dat de runderen, varkens en kippen in megastallen moeten doormaken is enorm. Zo worden varkens weggestopt in benauwde, smalle stallen zonder enige vorm van beweging. Puur en alleen voor vleesproductie.
Van Dekken: “Nederland herbergt maar liefst 16 miljoen varkens. Bijna net zoveel als er inwoners zijn van Nederland. Maar je ziet zelden een varken. Dat geeft je een idee van op wat voor kleine ruimte die arme dieren opeengestapeld worden”.
Ook maakt de PvdA zich grote zorgen over de gevolgen voor de volksgezondheid. Zogenaamde Plofkippen uit vleeskuikenstallen zijn 100 % besmet met de gevaarlijke ESBL-bacterie. Hierdoor vormen de dieren een levensgroot gevaar voor de voedselveiligheid en volksgezondheid.
Daarnaast zijn er varkens die besmet zijn met een andere gevaarlijke bacterie, verstopt in mest, die levensbedreigend is voor andere diersoorten. Ook is er soms sprake van dioxine in varkensvlees en op mensen overdraagbare ziektes als de vogelgriep.
Kamerlid van Dekken: “De manier waarop wij met dieren omgaan in Nederland is niet normaal. Blijkbaar is er niks geleerd van de MKZ-crises, varkenspest en de Q-koorts en gaan we op de oude voet verder. Dat vind ik onbegrijpelijk. Het kabinet en de PVV kunnen het niet ontkennen: de megastal is schadelijk voor de gezondheid van mens en dier.”
De PvdA wil dat bestaande megastallen zich zo spoedig mogelijk aanpassen aan nieuwe, strengere normen voor dierenwelzijn, volksgezondheid en milieu. Dat moet volgens een puntensysteem, zoals er nu al nummers op eieren worden gedrukt. In het geval van vlees worden sterren gebruikt, waarbij drie sterren worden toegekend aan biologisch gehouden dieren. Minder sterren duidt dan op een minder goede behandeling. Zo weet je of het vlees dat je koopt afkomstig is van boeren die hun dieren goed behandelen.