Europarlement wil Kroatisch actieplan tegen homofobie

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, December 1 2011.

Een overweldigende meerderheid van het Europarlement, waaronder GroenLinks, stemde donderdag in met de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. Wel moeten de politieke en economische hervormingen in het land voortgezet worden. Op initiatief van GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen dringt het Europarlement bij de Kroatische regering aan op een actieplan ter bestrijding van homofobie.

“GroenLinks heet Kroatië van harte welkom in de Europese Unie”, stelt Cornelissen. “Maar tot aan de Kroatische toetreding in 2013 én daarna, moet de EU kritisch blijven controleren of de rechten van seksuele minderheden beschermd worden.”

Die rechten zijn op papier goed geregeld, maar in de praktijk is er nog altijd sprake van homofobie onder delen van de bevolking. “Tijdens de Split Pride eerder dit jaar, bleken de lokale autoriteiten niet in staat om mij en de andere deelnemers te beschermen tegen gewelddadige tegendemonstranten.”

Cornelissen sprak na de Split Pride met de Kroatische minister van Justitie over een actieplan tegen homofobie. Geschrokken van het geweld zei hij toe hier graag werk van te maken. Kroatië kan daarbij de steun en expertise van Nederland goed gebruiken. GroenLinks heeft daarom in de Tweede Kamer een persoonlijke toezegging gekregen dat minister Rosenthal hulp zal aanbieden. “Van Kroatische en Nederlandse kant is toegezegd dat samengewerkt zal worden om homofobie te bestrijden. Nu het Europees Parlement ook heeft aangegeven dat dit een prioriteit moet zijn verwacht ik snel actie”, aldus Cornelissen.

Video: Split Pride 2010