VVD bundelt klachten Natura 2000

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, December 6 2011.

De VVD heeft de klachten die zijn binnengekomen bij het eigen meldpunt Klachten Natura 2000 gebundeld en overhandigd aan staatssecretaris Bleker (Natuur).

Dit in het kader van de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer deze week. De bundel laat zien dat Europese regels voor natuurbescherming, vastgelegd in Natura 2000, verlammend werken. VVD- Tweede Kamerlid Helma Lodders:,,Deze bundel toont aan dat natuurregels ondernemers, burgers en organisaties onnodig in de weg zitten. Provincies en gemeenten blijken regelmatig vergunningen te weigeren in -of rondom een Natura 2000 gebied. Zelfs als het volstrekt onduidelijk is of de betreffende activiteit een gevaar vormt voor de flora en fauna in de omgeving. Mensen laten ons weten dat zij schoon genoeg hebben van de strenge regels en de lange, onzekere en vaak kostbare procedures die Natura 2000 met zich meebrengt. Neem de zweefvliegvereniging die middels dure onderzoeken moet aantonen dat de schaduw van geruisloze zweefvliegtuigen niet schadelijk zouden zijn voor de weidevogels. Als je het mij vraagt is de balans hier volledig zoek.”

Eind vorig jaar is de VVD een meldpunt gestart voor ondernemers, organisaties en burgers om hun bevindingen met betrekking tot Natura 2000 te melden. In enkele maanden zijn er meer dan honderd reacties geplaatst. En daar komen nog steeds nieuwe reacties bij. De VVD wil toe naar een meer realistisch natuurbeleid. Helma Lodders:,,Waardevolle en kostbare natuur moeten wij absoluut beschermen. Maar dat betekent niet dat er niets meer in het gebied kan of mag. De VVD wil ruimte voor ondernemerschap. Juist bij onze waardevolle natuurgebieden zijn er ook mooie kansen, bijvoorbeeld voor de recreatiesector. Wat ons betreft geldt: zonder economie geen ecologie.”

Punt van zorg voor de VVD blijft dat Nederland EU-regelgeving op het gebied van natuur strakker interpreteert dan noodzakelijk is. Helma Lodders:,,In het regeerakkoord is afgesproken we de rek en ruimte binnen de Europese richtlijnen optimaal moeten benutten, zodat er meer ruimte is voor praktische oplossingen. En we moeten echt af van de extra doelen die Nederland stelt bovenop het Europees beleid zoals dat al geldt. De Staatssecretaris is al een eind in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet”.

hier vindt u een link naar het klachtenbundel Natura 2000

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Helma Lodders