Servië kandidaat-lid EU als grens Kosovo rustig is

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, December 6 2011.

Deze week buigen de regeringsleiders van de Europese Unie zich over de vraag of ze Servië de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie willen geven. Servië heeft afgelopen dagen hard gewerkt om laatste obstakels uit de weg te ruimen. Zaterdag werd er overeenstemming bereikt met Kosovo over betwiste grensovergangen in Noord-Kosovo. De grensblokkades worden weggehaald en de rust lijkt hiermee terug te keren in de regio. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen vindt dat Servië hiermee voldoet aan voorwaarden voor de EU-kandidaatstatus.

“Servië heeft in de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt in haar weg naar de Europese Unie,” stelt Cornelissen. “De laatste twee oorlogsmisdadigers Mladic en Hadzic zijn dit jaar opgepakt en uitgeleverd aan het Joegoslavië tribunaal. Goede regionale samenwerking is echter ook essentieel voor verdere stappen. We willen zien dat de dialoog met Kosovo vruchten afwerpt voordat toetredingsonderhandelingen daadwerkelijk geopend worden.”

“Onder druk van de Europese Unie heeft Servië de ongeregeldheden in Noord-Kosovo aangepakt,” stelt Cornelissen. Afgelopen zaterdag is Servië met Kosovo overeengekomen gemeenschappelijke grenscontroles in te stellen en maandag zijn de Serviërs begonnen met het vrijmaken van de geblokkeerde grensposten. “Als de blokkades volledig zijn ontmanteld, voldoet Servië aan de laatste voorwaarde voor het behalen van de kandidaat-lidmaatschap.”