Europese Commissie wil af van btw-nadeel voor e-books en digitale kranten - Main contents
Voor digitale boeken, tijdschriften en kranten moet hetzelfde btw-tarief gaan gelden als voor publicaties op papier. Dat stelt eurocommissaris Algirdas Semeta in zijn dinsdag verschenen btw-strategie. Daarmee groeit de kans dat voor e-books en e-papers in de toekomst het lage btw-tarief gaat gelden, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.
Hoog en laag tarief
De huidige Europese btw-wetgeving staat het EU-lidstaten toe om het lage btw-tarief toe te passen voor boeken, tijdschriften en kranten, maar alleen wanneer deze op een fysieke drager staan: papier, cd, dvd of usb-stick. Nederland maakt gebruik van deze optie. Lidstaten, ook Nederland, zijn echter verplicht het hoge btw-tarief te hanteren voor betaalde downloads via internet. Digitale boeken, kranten en tijdschriften worden namelijk niet als goederen, maar als diensten beschouwd.
“Een absurde situatie”, vindt Sargentini. “Wie een boek koopt in de boekhandel betaalt zes procent btw. Wie hetzelfde boek downloadt als e-book betaalt negentien procent btw.” Door offline gunstiger te behandelen dan online, zet Europa zichzelf op achterstand in de digitale economie, terwijl dat dé groeimarkt van de komende jaren is.
“De huidige btw-regels benadelen juist de meest vernieuwende auteurs en uitgevers, die de kansen van het internet willen grijpen om nieuwe lezers te vinden.”
Europees Parlement
Drie weken geleden stelde het Europees Parlement al dat lidstaten de vrijheid moeten krijgen om digitale boeken, kranten en tijdschriften onder te brengen in het lage btw-tarief. Dinsdag sprak de Europese Commissie zich uit voor gelijke behandeling van offline en online.
“Eurocommissaris Semeta stelt niet expliciet dat EU-landen het recht moeten krijgen om het lage btw-tarief te hanteren voor downloads”, constateert Sargentini. “Gelijke behandeling kan in theorie ook betekenen dat voor alle publicaties het hoge tarief gaat gelden. Maar gelukkig is dat politiek onhaalbaar.”
Er zijn acht EU-landen die het lage btw-tarief hanteren voor boeken, tijdschriften en kranten, met als argument hun belang voor kennis, cultuur en democratie. Die landen hebben allemaal vetorecht. In de praktijk komt Semeta's pleidooi voor gelijke behandeling erop neer dat het lage btw-tarief voor e-books en e-papers een stapje dichterbij gekomen is. “Maar snel zal het niet gaan. Semeta wil helaas pas eind 2013 met concrete voorstellen voor wijziging van het btw-regime komen”, concludeert Sargentini.