Atsma, maak haast met grondstoffenrotonde!

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, December 7 2011.

D66 wil dat staatssecretaris Atsma (Milieu, CDA) haast maakt met het invoeren van een grondstoffenrotonde. Uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) blijkt dat grote, wereldwijde productiebedrijven vrezen dat de schaarste van grondstoffen gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering. Verder loopt Nederland achter in Europa als het gaat om het tegengaan van grondstoffenschaarste. D66 pleit al langer voor oplossingen om op een andere manier met grondstoffen om te gaan.

Tikkende tijdbom

Volgens PwC maken bedrijven zich zorgen over de sterk stijgende grondstofprijzen en een afname van beschikbare grondstoffen. Op de lijst staan vooral zeldzame metalen en mineralen als lithium (onder meer in accu's voor auto’s en batterijen) en neodymium (in windturbines en hybride auto’s). Oorzaken zijn onder meer de snelle groei van veel economieën en een groeiende wereldbevolking die deze eeuw naar 10 miljard mensen gaat. Een andere conclusie is dat Nederland achterloopt in het bedenken van scenario’s die grondstoffenschaarste tegengaan. De samenwerking tussen ondernemers en overheid om grondstoffen veilig te stellen staat nog in de kinderschoenen. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven: “In januari praten we over de grondstoffenrotonde, maar het is duidelijk dat het Uur U nadert. Grondstoffenschaarste is een probleem dat steeds meer naar de oppervlakte komt. Bedrijven en overheden moeten de handen ineenslaan om deze tikkende tijdbom tegen te gaan. Ik ga er vanuit dat de staatssecretaris na het verschijnen van dit rapport met ambitieuze plannen komt.”

Afval bestaat niet

D66 ziet in Nederland een uitstekende locatie om een grondstoffenrotonde breeduit in te voeren. Nederland is in Europa een knooppunt om hoogwaardig afval om te zetten in nieuwe bruikbare grondstoffen. “We moeten naar een wereld toe waarin afval niet bestaat en grondstoffen van het ene gebruik naar het andere gaan", stelt Van Veldhoven. "Ons land heeft de kennis en ervaring en beschikt met de haven van Rotterdam over uitstekende logistieke verbindingen. Nederlandse bedrijven moeten ook in de toekomst gebruik kunnen maken van grondstoffen. De grondstoffenrotonde draait op bedrijven die innovatief en kostenefficiënt de kringloop weten te sluiten. Deze bedrijvigheid is in ons land volop te vinden. Als voorloper heeft Nederland een meerwaarde te bieden,” aldus de sociaal-liberaal.

Bedrijfsleven voortrekkersrol

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is namens het Europees Parlement rapporteur op het Europese grondstoffenbeleid. "Europa is erg kwetsbaar door de grote afhankelijkheid van grondstoffen uit andere werelddelen, en zal daarom prioriteit moeten geven aan resource efficiency", zegt Gerbrandy. "Een deel van het bedrijfsleven is zich hiervan zeer bewust en handelt hiernaar, maar een groot deel van het bedrijfsleven loopt nog achter. Het is mede de verantwoordelijkheid van de overheid om van die achterblijvers koplopers te maken in Europa."

Op initiatief van D66 spreekt de Tweede Kamer voor het debat met staatssecretaris Atsma in januari met zowel Gerbrandy als Eurocommisaris Potocnik.