Weblog Week 48

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Wednesday, December 7 2011.

Zondagmorgen bleek het een regenachtige dag en dus weinig behoefte aan actie.

Veel lezen in de fractie-stukken en teksten schrijven voor bijdrages in Den Haag.

Maandag eerst naar kantoor, dan een zakelijke afspraak met kennissein over een te hoog uitgevallen rekening van derden en in goed overleg de zaak vlot geregeld. Zij krijgen korting van die zaak en gaan vlot betalen. Vervolgens met auto naar Amsterdam voor een werkbezoek aan Waternet, een gecombineerd waterketenbedrijf, van waterschap en stad Amsterdam waar veel kosten worden bespaard door goede integratie, en weinig “overhead-kosten”. Een voorbeeld hoe het zou kunnen in de water-keten. Daarna ruim 5 kwartier rijden, want files onderweg op A4, maar toch op tijd in Den Haag om voorzitter te zijn bij een Wetgevingsoverleg Personenvervoer, met minister Schultz.

Vanaf 17.00 uur tot uiterlijk 22.00 uur en we slagen er in, dit in kortere tijd af te ronden. Daarna nog even wat e-mails verwerken en dan naar appartementje in Den Haag.

Dinsdag de gebruikelijke vergaderdag: medewerkersoverleg, fractievergadering, vragenuurtje, stemmingen (met ruim 160 moties/amendementen). Daarna een ontvangst van een aantal studenten die meer willen weten van onze rol in de werkgroep voor de contacten met Duitse parlementsleden. Is leuk en informatief gesprek waar ik ook merk dat er een studente uit Zieuwent bij is, die teken van herkenning geeft als ik zeg dat ik uit Winterswijk kom. Nadien even praatje mee gemaakt. De daaropvolgende kennismaking met de leden van de Raad van State, zoals mevrouw Sorgdrager en de heer Tjeenk Willink is ook informatief. Na afloop drinken we met onze fractie een glaasje op het afscheid van een pensioen genietende medewerker van de fractie. Vertrekt na een langjarige carriere als adviseur in de VVD-politiek.

Woensdag gesprekken met achtereenvolgens de beleidsadviseur Infra en Milieu en de bestuursleden van de vereniging voor Vrij Wonen. Zij pleiten nog eens voor het opheffen van het verschil tussen permanent wonen en recreatie-wonen. Dan zijn ze bij mij aan het goede adres en ik geef aan hoe de VVD daar over denkt (minder probleem van maken zeker voor toekomst, dus op termijn verschil opheffen), hoe ik zelf ook in die lokale en landelijke discussie sta. Ik kan actie nemen, voor wat betreft de wet die in de Eerste kamer waarschijnlijk strandt. Er komt zeker nog een vervolg discussie !!

Dan telefonisch contact met een burgemeester die een serieuze vraag heeft over de politieregio’s.

Ik zal de boodschap doorgeven aan college Jeanine Hennis die hier woordvoerder over is. De Friese waterschapsbestuurder die ik dan ontmoet is wel zeer ervaren, maar ook nog erg bij de tijd. Ik wissel met hem de voordelen van de waterschappen als waterbeheerders. De ontvangst van een delegatie politici en bestuurders uit Berkelland is een leuke ontmoeting, waarbij ik mijn weekschema behandel en zo inzicht geef in mijn werk. Ook actuele politiek besproken: euro, weigerambtenaar, RO-wet.

‘s Avonds ben ik nog op tijd in Doetinchem om als raadslid van Winterswijk te horen hoe de regio denkt over de verdeling van enkele miljoenen voor regionale zaken, zoals isolatie- en energievoorzieningen voor woningen. Goed voorstel. Levert mensen lage energie rekening op. Daarna terug naar Den Haag.

Donderdag een korte fractie-commissie. Bezoeker die pleit voor aanpak van diverse financiële problemen in de tuinbouw, maar ook veel aandacht vraagt voor alles wat goed gaat in tuinbouw. Is innovatieve sector. Dan waterschapsbestuurders die enkele aandachtspunten (waterveiligheid moet voorop staan, de tekorten op beheer en onderhoud van waterwerken, Deltafonds niet als grabbelton gebruiken, bereiken KaderRichtlijn Water en een nieuw belastingstelsel) toelichten voor het wetgevingsoverleg water van a.s. maandag. Vervolgens gesprek met communicatie-adviseur over media activiteiten.

Het Algemeen Overleg Mest dat ik daarna voorzit loopt prima. Sommige kamerleden vinden de inhoud dermate positief dat ze van een zeer positief overleg spreken: het beste mest-overleg in jaren……

Nu wordt er tenminste echt gewerkt aan oplossingen en geen papieren werkelijkheid gemaakt.

Staatssecretaris Bleker zegt echter dat hij hoopt dat het beste nog komt. Ben benieuwd.

Na afloop rijd ik naar Winterswijk waar ik met mijn vrouw (en kids) nog even bij schoonmoeder langs ga omdat dit de verjaardag is van mijn overleden schoonvader. Deze familieaandacht wordt zeker op prijs gesteld! Ben zelf ook trots dat ook onze kinderen op dergelijke dagen extra aandacht voor oma hebben.

De 18 jarige dochter die pas rijbewijs heeft, rijdt nu natuurlijk graag terug naar huis. Gaat prima.

Vrijdagochtend een bezoek aan de opening van een zorgboerderij / boerderij met appartementen op landgoed Hesselink in de buurtschap Ratum bij Winterswijk. Er zijn behoorlijk wat ruimtes bijgebouwd, en dat is een goede zaak, zou ook in andere gevallen moeten kunnen. Dat maakt ons buitengebied leefbaarder. De gehandicapte toekomstige bewoners laten trots de woningen zien. Mooi geworden, comfortabel met behoud van oude sfeer. Dan ga ik naar het gemeentehuis om de stukken voor de gemeentelijke raadscommissies te lezen en kan ik weer een keer naar mijn Rotary club-lunch. Ik ga daarna naar Epe om met gemeenteraadslid Ellis de Vries te overleggen over de aanpak van handhaving tegengaan permanente bewoning van recreatiewoningen daar. We streven denk ik naar het zelfde doel: de vervagende grenzen in de praktijk ook laten leiden tot meer toestaan en aanpassing van regels. Laat bewoners zelf kijken hoe ze hun huis willen bewonen. Dus flexibele bestemmingsplannen en niet alles regelen vanuit het gemeentehuis. Thuis eten is ook weer een keer gezellig. ’s Avonds naar mijn jarige schoonzus op visite. Hoor je ook altijd weer allerlei gemeentenieuwtjes.

Zaterdag morgen naar een nieuwbouw manege die nu geen goede bestemming heeft en waar nu al drie jaar door de gemeente geen goede bestemming is vastgesteld, hetgeen de eigenaar veel geld kost en gefrustreerd maakt. Moet snel veranderen en wij gaan actie ondernemen. Dan op mijn kantoor de gemeentelijke fractievergadering tot 12.30 uur om de behandeling van de commissiestukken voor te bereiden. Standpunten worden bepaald en taken verdeeld. De Sinterklaas gedichten kosten ook natuurlijk de nodige tijd en dan kijk ik met een medewerker van een grondverzet bedrijf naar de plannen voor de aanleg van een kikkerpoel op ons land bij onze woning. Meer natuur in de buurt maken.

Na de uitleg gaat dat helemaal goed komen.

’s Avonds dan de Sinterklaas avond met de hele familie (kinderen en kleinkinderen) bij mijn moeder. Altijd weer leuke gedichten, met enkele persoonlijke zaken in die gedichten en een gezellige avond. Daar hoort ook een wijntje bij vinden we. Vaste traditie, dat houden we zo. Gezellig !!

Johan Houwers