Uitstel openen toetredingsonderhandelingen Montenegro is onbehoorlijk

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Friday, December 9 2011.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen vind het onbehoorlijk dat de beslissing over het openen van EU-toetredingsonderhandelingen met Montenegro tot het voorjaar van 2012 i uitgesteld. Duitsland en Frankrijk blokkeerden de beslissing tot opening van onderhandelingen. Montenegro voldoet volgens de Europese Commissie aan alle voorwaarden voor opening. Daarom moet het land als resultaat nu aan haar onderhandelingen over EU-toetreding kunnen beginnen.

“Het is van belang dat ook de Europese regeringleiders zich aan de regels houden; wanneer de voorwaarden zijn behaald dan dient de volgende stap te worden toegekend,” aldus Cornelissen.

Montenegro heeft de afgelopen jaar hard gewerkt om te voldoen aan de eisen die de Europese Unie stelt om te mogen beginnen aan het toetredingsproces. In oktober verklaarde de Europese Commissie dat het land aan alle voorwaarden voldoet.

Cornelissen: “Natuurlijk moet Montenegro nog veel doen aan corruptiebestrijding voor toetreding, maar dat werk past in de onderhandelingsfase. Het doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van de Europese Unie dat de ministers tijdens het spel de spelregels veranderen zodat Montenegro niet eens aan deze fase kan beginnen.”