Geen verlenging visserijakkoord EU-Marokko

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Monday, December 12 2011.

Er moet een einde komen aan de gesubsidieerde Europese visactiviteiten voor de kust van Marokko. Om economische, ecologische én politieke redenen. Daarvoor pleit Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. Hij zal zich maandagavond in het debat in het Europees Parlement uitspreken tegen verlenging van de visserijovereenkomsten van de EU met Marokko.

Slecht voor economie en ecologie

"Dit voorstel is slecht voor de Europese én de Marokkaanse economie", stelt Gerbrandy. Europa subsidieert de rechten voor 119 voornamelijk Spaanse schepen met belastinggeld. "Maar tegelijkertijd concurreren die kotters Marokkaanse vissers weg, waarvoor de EU weer compensatie betaalt.” Elke geïnvesteerde euro levert Europa maar 65 cent aan vis op. Het is daarnaast verwoestend voor de lokale visstand. De varende Europese fabrieken vissen het kustgebied van Marokko volledig leeg. "Typisch geval van lose-lose ", aldus Gerbrandy.

Compensatiefonds

Op dit moment betaalt de EU jaarlijks 36 miljoen euro aan Marokko, waarmee Europese vissers het recht krijgen om de territoriale wateren van Marokko te bevissen. Daarvan gaat 13 miljoen euro naar een compensatiefonds voor de lokale vissers. Dinsdag stemt het Europees Parlement over het voorstel van de visserijcommissie.