Op weg naar Fort Europa met Europees grensbewakingssysteem

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Monday, December 12 2011, 18:37.
Op weg naar Fort Europa met Europees grensbewakingssysteem
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini plaatst kritische kanttekeningen bij een Europees grensbewakingssysteem dat de Europese Commissie maandag presenteerde. Het systeem Eurosur regelt verdere coördinatie en samenwerking van de Eu-landen om de buitengrens van de Europese Unie te bewaken. Sargentini vreest dat Eurosur de rechten van asielzoekers zal schenden en noemt het de volgende stap richting 'Fort Europa'.

“Het hoofddoel van dit grensbewakingssysteem is om migranten buiten te houden”, zegt Sargentini. “Het is een groot informatie-uitwisselingsproject gericht op het sluiten van de buitengrenzen. EUROSUR is in feite een groot digitaal hek ter waarde van 350 miljoen euro. Ik vrees dat mensen die onze bescherming nodig hebben, vluchtelingen, daar niet doorheen komen.”

De Europese Unie zal ook haar buurlanden betrekken bij de informatie-uitwisseling en coördinatie in het grensbewakingssysteem. Het voorstel houdt in dat er intensief moet worden samengewerkt met voornamelijk de zuidelijke buurlanden om de migratiestromen tegen te houden. “Er wordt met geen woord gerept hoe dit er in de praktijk uit zal zien, hoe vluchtelingen beschermd worden en hoe de rechten van asielzoekers gewaarborgd worden”, aldus Sargentini.