Open Data-strategie van Kroes: transparantere overheid en nieuwe bedrijvigheid

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Monday, December 12 2011, 17:43.
Open Data-strategie van Kroes: transparantere overheid en nieuwe bedrijvigheid
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks is blij met de lancering van een Europese Open Data-strategie door eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda), eerder maandag in Brussel. “Het internet maakt een veel transparantere overheid mogelijk”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. “De toegang van bedrijven en maatschappelijke organisaties tot gegevens die overheden verzamelen leidt tot betere dienstverlening en tot innovaties.”

Maar overheden vinden openbaarheid vaak ook vreselijk eng, stelt Sargentini. “Kroes geeft nu aan hoe open data ingericht horen te zijn en ik ben eens met haar uitgangspunten: De data die de overheid verzamelt zijn van ons allemaal. Die moeten zoveel mogelijk teruggegeven worden aan de samenleving. Behalve als de staatsveiligheid of de privacy van burgers in het geding is, natuurlijk.”

Economisch potentieel

Er zit een groot economisch potentieel in open overheidsdata. Bedrijven als TomTom en en Buienradar laten zien hoe nieuwe producten en diensten kunnen worden ontwikkeld met behulp van de gedetailleerde gegevens van overheden. De voorstellen van Kroes stellen meer bedrijven en organisaties in staat om open overheidsdata, van verkeersinformatie tot milieugegevens, om te zetten in innovaties.

“We zitten middenin een crisis”, vervolgt Sargentini. “Economische activiteit moet worden gestimuleerd, waar dat op een verantwoorde manier kan.”

De extra tientallen miljarden aan economische activiteit die de Europese Commissie ons belooft, zijn buitengewoon welkom. De overheid kan een digitale goudmijn worden, zonder het milieu te schaden. Maar als bedrijven en burgers afhankelijk worden van de stroom data die de overheid levert, stelt dat wel hoge eisen aan de betrouwbaarheid.

Europese standaarden

“Juist op Europees niveau is de winst groot”, denkt Sargentini. “Door op Europees niveau standaarden af te spreken en gegevens te publiceren, kan in een keer een grote markt worden bediend.”