Israël doodt met traangasgranaat

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Tuesday, December 13 2011, 9:36.

Omcirkeld rechts de loop en links de granaat

In juli bezocht ik samen met Emile Roemer het Palestijnse dorpje Nabi Saleh. Daar zijn wekelijks vreedzame protesten tegen het afnemen van land en een belangrijke waterbron door Israël. Bij die protesten gebruikt het Israëlische leger een buitensporige hoeveelheid traangasgranaten die soms ook in woonhuizen terechtkomen. Vrijdag is er zelfs vanuit een militair voertuig een granaat van dichtbij in het gezicht van de 28-jarige Mustafa Tamimi. Zaterdag is de jongen overleden. Uit de beelden blijkt duidelijk dat dit geen ongeluk is maar pure opzet. Via deze website kun je nog meer (vreselijke) beelden zien. Samen met Emile heb ik de minister gevraagd dit optreden van het Israëlische leger af te keuren. Dit zijn onze vragen:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Palestijn sterft door traangasgranaat’?
  • 2. 
    Hebt u kennisgenomen van de beelden uit het dorpje Nabi Saleh van het van dichtbij in het gezicht afvuren van een traangasgranaat op de 28-jarige Mustafa Tamini?
  • 3. 
    Deelt u het oordeel van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem dat het op personen gericht afvuren van traangasgranaten in strijd is met de ‘rules of engagement’ en met de Israëlische wet? Indien neen, waarom niet?
  • 4. 
    Is het juist dat majoor Uri Sagi van het kantoor van de ‘legal advisor for Judea and Samaria’ in july 2011 heeft verklaard “we have again clarified to the forces operating in Central Command the rules relating to firing of tear-gas canisters at persons, including the prohibition on directly firing a tear-gas canister at a person.”
  • 5. 
    Is het juist dat het vaker is voorgekomen dat gericht traangasgranaten op personen zijn afgevuurd maar dat hiervoor nog nooit een militair is veroordeeld?
  • 6. 
    Bent u bereid uw afkeuring uit te spreken over het buitensporige gebruik van traangas tegen ongewapende demonstranten in het dorpje Nabi Saleh en die afkeuring over te brengen aan de Israëlische autoriteiten? Indien neen, waarom niet?
  • 7. 
    Wat is naar uw oordeel juist aan de bewering van de bewoners van Nabi Saleh dat Israël land en een waterbron in beslag heeft genomen die eigenlijk aan het Palestijnse dorp toebehoren?