Europarlement stelt Nederlandse maatregelen tegen Bulgaren en Roemenen aan de kaak

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, December 13 2011, 15:25.

Op aanvraag van GroenLinks en een aantal christen- en sociaaldemocratische Europarlementariërs debatteert het Europees Parlement woensdagavond over het weren van Roemenen en Bulgaren van de Nederlandse arbeidsmarkt. GroenLinks wil dat de Europese Commissie de Nederlandse regering terugfluit. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil de regels om Roemenen en Bulgaren te weren aanscherpen, maar dat mag alleen als hij kan bewijzen dat zij een 'ernstige verstoring van de arbeidsmarkt' opleveren. Dat is onmogelijk en onwenselijk volgens GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen.

Geen hogere werkloosheid door vrij verkeer werknemers

“Diverse onderzoeken tonen aan dat Roemenen en Bulgaren geen hogere werkloosheid veroorzaken in Nederland, omdat er geen sprake is van verdringing van Nederlandse werknemers”, zegt Cornelissen.

“Als de Europese Commissie de toetredingsverdragen serieus neemt kan zij niet anders dan minister Kamp terugfluiten.”

De Nederlandse arbeidsmarkt moet hoe dan ook per 1 januari 2014 worden opgesteld voor Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten. Cornelissen: “Het enige dat Kamp nu doet is de problemen voor zich uitschuiven, terwijl Nederland zich nu juist zou moeten instellen op de realiteit van vrij verkeer van werknemers. Kamp creëert met zijn plannen alleen maar problemen. Werkvergunningen weigeren werkt uitbuiting door malafide uitzendbureaus en schijnzelfstandigheid in de hand.”

Woensdagavond debatteert het Europees Parlement over dit onderwerp met de Europese Commissie, live te volgen via de website van het Europees Parlement. Op donderdag stemt het Europees Parlement over een resolutie.