Ministers verhogen druk op Kroes om netneutraliteit te beschermen

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, December 13 2011, 18:49.
Ministers verhogen druk op Kroes om netneutraliteit te beschermen
Bron: GroenLinks Europa

De Europese ministers van Telecommunicatie spraken dinsdag hun zorg uit over inbreuken op de netneutraliteit. Zij vinden, in navolging van het Europees Parlement, dat telecomaanbieders geen concurrerende diensten zoals Skype en Whatsapp mogen dwarsbomen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini verwelkomt dit standpunt: “Het verhoogt de druk op eurocommissaris Neelie Kroes om met een wetsvoorstel te komen dat de netneutraliteit Europabreed waarborgt.”

In hun stellingname (pdf) tonen de telecom-ministers zich bezorgd over de netdiscriminatie die voortvloeit uit het afknijpen of blokkeren van bepaalde inhoud, applicaties en diensten door telecomproviders. Deze praktijken tasten de keuzevrijheid van consumenten aan en ondermijnen het open en neutrale karakter van het internet. Het blokkeren van Skype en Whatsapp door mobiele telecomaanbieders bracht Nederland er dit jaar toe om garanties voor netneutraliteit op te nemen in de wet. “Deze Nederlandse aanpak krijgt nu steun”, concludeert Sargentini.

Eurocommissaris Kroes bekritiseerde eerder de Nederlandse wet. “Kroes bagatelliseert de schendingen van de netneutraliteit”, vindt Sargentini. “Maar het onderzoek dat de Europese telecomtoezichthouder BEREC uitvoert zal ongetwijfeld uitwijzen dat deze schendingen wijd verbreid zijn in Europa. Dan ontkomt Kroes er bijna niet aan om een wetsvoorstel in te dienen, naar Nederlands model, dat de netneutraliteit garandeert.”

Sargentini is niet helemaal tevreden over de stellingname van de ministers. Ze vindt dat er een paar ongelukkige compromisformules inzitten. De passage over transparantie kan zo gelezen worden dat het afknijpen of blokkeren van diensten toelaatbaar is als de consument er maar over geïnformeerd wordt.

Sargentini: “Dat is de lijn-Kroes die de netneutraliteit uitholt. Ook de omfloerste suggestie dat bedrijven die digitale inhoud leveren, zoals Google of Spotify, zouden kunnen meebetalen aan de kosten van het dataverkeer dat zij genereren, vind ik bijzonder ondoordacht. Wat als zij weigeren? Mogen ze dan geblokkeerd worden? Dan zou netneutraliteit alsnog een lachertje worden.”