Europarlement moet streep zetten door overeenkomst over doorsturen passagiersgegevens aan VS

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, December 13 2011, 14:49.
Europarlement moet streep zetten door overeenkomst over doorsturen passagiersgegevens aan VS
Bron: Groenlinks

GroenLinks is zeer ontstemd dat de Europese ministers dinsdag het uitwisselen van passagiersgegevens met de Verenigde Staten hebben goedgekeurd. De PNR-overeenkomst maakt het voor de Verenigde Staten mogelijk om langdurig alle gegevens van Europese reizigers op te slaan. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil dat het Europees Parlement een streep door de overeenkomst zet: “Het akkoord is een vrijbrief voor het schenden van de rechten van Europeanen. Daar kan het Europarlement niet mee akkoord gaan.”

Noodzaak nooit aangetoond

Het PNR-akkoord laat zien hoe Europa juist niet met de rechten van passagiers om moet gaan, stelt Sargentini. Het probleem begint al bij het feit dat er nog nooit is aangetoond dat een PNR-overeenkomst enig nut heeft. “Als hoofdargument wordt steeds aangevoerd dat dit akkoord nodig is om terrorisme en zware criminaliteit aan te pakken, maar dat een PNR-overeenkomst daarvoor noodzakelijk is, is nooit aangetoond. Daarnaast is het buiten alle proporties om daarvoor de gegevens van onschuldige passagiers op te slaan en zomaar aan de VS te overhandigen.”

Vijftien jaar opslaan

Volgens de overeenkomst mogen de VS de gegevens van Europese reizigers wel tot vijftien jaar opslaan in hun databases. Onacceptabel voor Sargentini én voor menig Europese rechter. “Verschillende malen hebben Europese rechters en gegevensbeschermingsautoriteiten erop gewezen dat deze overeenkomst onrechtmatig is. Maar door dit akkoord te ondertekenen, laten de Europese ministers zien dat ze daar geen boodschap aan hebben.”

Sargentini voert nog drie reden aan waarom het Europees Parlement de overeenkomst moet afwijzen:

  • In het akkoord staat geen mogelijkheid voor Europese burgers om gemakkelijk naar een Amerikaanse rechter te stappen om hun gegevens verwijderd te krijgen. Sargentini: “Het akkoord zegt dat je naar de Amerikaanse rechter kunt stappen, maar wel alleen door middel van allerlei omslachtige procedures. Wij Europeanen hebben niet dezelfde rechten als een Amerikaanse burger.”
  • Het gevaar van profiling ligt op de loer. “Dit akkoord leent zich perfect om mensen slechts op basis van hun 'profiel', dus bijvoorbeeld afkomst of huidskleur te onderwerpen aan reisverboden en allerlei controles”, aldus Sargentini.
  • Bovendien staat het akkoord toe dat de VS de opgeslagen gegevens weer mag doorgeven aan andere landen.

Sargentini: “Slechts één van deze bezwaren is al genoeg om als Europees Parlement 'nee' te zeggen tegen dit akkoord. Ik zal samen met mijn Groene fractie in het Europees Parlement tegen stemmen. Ik hoop dat andere partijen ook inzien dat dit geen fatsoenlijke overeenkomst is.”