Vrije wereldhandel: Europarlement vergeet positie ontwikkelingslanden - Main contents
Europa vergeet de positie van ontwikkelingslanden door zich blind te staren op de verwijdering van alle handels- en investeringsbarrières om een zo goed mogelijke toegang te hebben tot afzetmarkten. Dat zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini na stemming in het Europees Parlement. De Europese Commissie bekijkt jaarlijks de veranderingen in handelsafspraken met haar grote handelspartners en bekijkt of ze voldoen aan de afspraken van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
Fixatie op vrije handel
De Europese Commissie probeert vooral Europese toegang te garanderen tot markten van economisch snelgroeiende landen. Dat de Europese Commissie daarbij een grote fixatie heeft op vrije handel, maakt Sargentini niet onverdeeld blij: “Ik ben zeker niet vies van handel, maar als we van andere landen verwachten dat ze hun protectionisme af bouwen, dan moeten we ook ons eigen zwaar gesubsidieerde landbouwbeleid onder de loep nemen. Daarnaast is het van groot belang dat ontwikkelingslanden hun eigen markt wel degelijk moeten kunnen beschermen zodat hun boeren niet uit de markt geprezen worden.”
Oneerlijke handelsakkoorden
De werkwijze van de Europese Commissie werkt onderlinge investeringsverdragen tussen landen in de hand. Maar deze akkoorden zijn vaak niet eerlijk. Dubbele standaarden geven alle rechten aan westerse bedrijven en alle verplichtingen aan het ontvangende land. Kansen voor lokale investeerders en de gevolgen voor de lokale gemeenschap worden daarbij niet in acht genomen. “Europees investeringsbeleid moet in lijn zijn met het verdrag van Lissabon, dat duurzame ontwikkeling, armoedebestrijding en respect voor mensenrechten garandeert. Zo zouden buitenlandse investeerders niet zomaar grote stukken land moeten kunnen kopen of pachten om daarmee lokale boeren kapot te concurreren.”
Groen succes: Exportbelasting blijft mogelijk
Exportbelasting is een van de weinige instrumenten die ontwikkelingslanden kunnen inzetten om belastinginkomsten te genereren. Binnen regels van de Wereldhandelsorganisatie zijn ze toegestaan en daar maken voornamelijk de armste landen gebruik van. Sargentini vindt het daarom overbodig en ongelukkig dat de Europese Commissie pleiten voor het afschaffen van deze regel. Gelukkig kregen de Groenen in het Europees Parlement een meerderheid achter zich om de regel in stand te houden. “Veel ontwikkelingslanden hebben geen goedwerkend belastingsysteem, de heffing op export geeft hun een kleine bron van inkomsten. Die wil ik niet per definitie verbieden. Ik wil geen one size fits all aanpak.”