Provincies, laat Den Haag links liggen!

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Thursday, December 15 2011.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy roept provincies en gemeenten op Den Haag links te laten liggen, en voor zichzelf bindende doelen te stellen om efficiënt met energie om te gaan. De Europese Commissie benadrukt vandaag in haar Energy Roadmap 2050 dat zuiniger omgaan met energie de goedkoopste en makkelijkste manier is om CO2-uitstoot te verminderen.

Don Quichot

"Europa en lokale overheden kijken vooruit, terwijl het kabinet-Rutte als een Don Quichot tegen windmolens blijft vechten", stelt Gerbrandy. "De Europese visie én financiën passen naadloos bij die van provincies en gemeenten." D66 roept de lagere overheden dan ook op de ministers Verhagen en staatssecretarissen Bleker links te laten liggen. "Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) moeten direct naar Brussel afreizen. Een aantal provincies, zoals Gelderland en Flevoland, zijn al heel goed bezig. Die moeten zich niet door Den Haag laten afremmen."

Kosten besparen

Zuiniger omgaan met energie is 'laaghangend fruit': we kunnen er meteen mee beginnen. Bindende doelstellingen voor energiebesparing op nationaal of Europees niveau worden echter gedwarsboomd door EU-lidstaten zoals Nederland. "Juist in tijden van crisis ligt kostenbesparing door efficiënter energiegebruik voor de hand", zegt Gerbrandy. "Als gemeenten en provincies eigen doelen stellen zijn ze straks schoner én goedkoper uit."

Werken aan de toekomst

Het is van groot belang vooruit te kijken. Als overheden nu geen plan opstellen voor de toekomst, weten bedrijven niet waar ze aan toe zijn. Gerbrandy: "Onzekerheid is een grote barrière voor de noodzakelijke investeringen in energie-efficiëntie en duurzame energie. Hoe langer we die investeringen uitstellen, des te meer dit gaat kosten."