Weblog Week 49

Source: J. (Johan) Houwers i, published on Thursday, December 15 2011.

Zondagmorgen 4 december is voor ons de morgen nadat de Sint is langsgekomen,

en daarnaast de verjaardag van onze 20-jarige zoon. Hij heeft de start van de verjaardag met vrienden in de jeugdclub Skinny Binny Club gevierd en komt laat/of juist vroeg in de morgen thuis. Tja, feestje….

Ik presenteer mijn tweewekelijkse radioprogramma en daarna is het tijd voor koffie thuis.

’s Middags een visite bij een eveneens jarige schoonzus. ‘s Avonds stukken lezen en mails verwerken.

Maandag morgen rijd ik vroeg naar Den Haag omdat ik om 10.00 uur een Algemeen Overleg Energie voorzit. Loopt prima en in twee uur is alles besproken. Het Algemeen Overleg Water laat ik over aan collega Lucas, omdat het gaat over de hoogwaterkering. Ik volg e.e.a. via een intern beeldkanaal en kan ondertussen lezen en stukken schrijven voor komende debatten over o.a. visserij.

Dinsdag de normale vergaderdag, overleg met medewerkers over werkplanning, fractie, vragenuurtje, stemmingen en dan iets bijzonders. Bezoek van delegatie uit Achterhoek. Burgemeester Herman Kaiser (Doetinchem), Wouke van Scherrenburg en de heer Teunissen bespreken met ons de plannen voor een Achterhoek diner in Den Haag. We geven onze mening qua datum en invulling en daaruit vloeit voort dat er op woensdag 21 maart 2012 een Achterhoek lentediner zal zijn. Leuk, zo zetten we de Achterhoek hier op de kaart of in de schijnwerper.

Dan de themafractie, waarin we spreken over onderwerpen voor de toekomst en waarover ik niks schrijf. Geheim van de fractie ! Dan volg ik het debat over de begroting van landbouw en natuur.

Woensdag interview voor blad “de Nederlandse jager”. Gaat prima, wel even wat voorbereid voor mezelf zodat ik weet wat ik aandacht zou willen geven. Dan bezoek van makelaarsadviseur, met wie ik over ons bedrijf Houvast spreek. Kan ook in Den Haag, is net zo dichtbij voor hem. Bezoek van VVD Maasdriel levert weer leuk gesprek op en ze kijken rond in Tweedekamer gebouw. Van een afstand volg ik ook de Winterswijkse politiek, deels via twitter en andere contacten en ik denk echt dat we een afspraak in het coalitieakkoord hebben over de afschaffing van het welstandstoezicht. “Welstandstoezicht wordt afgeschaft behalve voor rijks - en gemeentelijke monumenten” is de afspraak. Dat wordt nu door het college en de coalitiepartners zonder vooroverleg terzijde geschoven. De fractie heeft zich daar nu al enkele keren tegen verzet, maar zonder succes. Je zou denken “afspraak is afspraak” ??

Maar de raad neemt uiteindelijk een besluit en niet de commissie. Wordt vervolgd.

Donderdagmorgen eerst de fractiecommissie Omgeving, dan bezoek van directeur wateradvies bedrijf, ook bezoek van een tweetal ondernemers, die gedupeerd kunnen worden door overheidsactie met het vrijgeven van kaartmateriaal, dat de overheid voor andere doelen verzameld en waarvoor al is betaald. Dus geen kosten. Oneerlijke concurrentie ? Dan ingelaste extra stemmingen. Het daaropvolgende gesprek met een groep scholieren blijkt weer erg leuk. Allerlei vragen over school en onderwijs en ook andere actualiteit. Echt interesse en aandacht van deze groep jongeren. (Ik krijg zelfs later ook nog niet mondeling gestelde voorbereide vragen toegemaild waar ik natuurlijk ook op antwoord !) Het wetsvoorstel “plattelandswoningen” is dan onderwerp van de volgende afspraak. Ik leg mijn opstelling uit. Die opstelling komt er op neer dat ik, net als de minister geen extra categorie woningen wil toevoegen, dus geen aparte categorie plattelandswoningen.. We moeten juist minder gedetailleerde bestemmingen hebben en meer flexibiliteit en ook meer eenheid in bescherming van bewoners. We zullen daar ook nog vragen over stellen. Ik ga daarna een Algemeen Overleg voorzitten over Telecom. Ik sluit de dag af met een bezoek aan de ambtswoning van de Duitse ambassadeur en ben daar te gast voor een huisconcert. Werkelijk virtuoze pianiste uit Zuid Duitsland speelt werken van Beethoven, Debussy, Granados en Liszt. Daarna een hapje en drankje en goede gesprekken met de overige gasten, waaronder de voorzitter van de Eerste Kamer, de heer De Graaf en euro-parlementariër Hans van Baalen.

Vrijdagochtend op tijd in Roermond zijn, dus vroeg opstaan. Om 10.00 uur sta ik op de stoep bij het Waterschap Bedrijf Limburg (WBL). Directeur Guus Pelzer is net voor vast benoemd als directeur en met hem spreek ik uitgebreid over de wijze van samenwerking tussen de twee Limburgse waterschappen en de voordelen die dat oplevert voor de waterschappen en de burgers en bedrijven. WBL int de belastingen en doet de zuiveringstaak voor de waterschappen. Dat gaat prima en er zijn plannen voor een nog beter zuiveringssysteem met kleinschaliger werkwijze en modules, zodat er ook snel een module of unit kan worden bijgeplaatst of afgeschakeld voor verplaatsing van de zuiveringsunit of onderhoud van een unit die dan wordt vervangen door een andere unit. Echt interessante ontwikkeling, zo’n modulaire, duurzame waterzuivering. We filosoferen ook over een wijk bijna zonder leidingen omdat er qua water gebruik wordt gemaakt van regenwater en een apparaat dat regenwater tot drinkwater zuivert. Dan is ook individuele afvalwaterbehandeling goed mogelijk, dus ook geen rioolbuis. De goede resultaten van de aankoop van een bestaand standaard automatiseringssysteem, dat prima werkt, heeft zeer mijn aandacht. Want in mijn gemeente Winterswijk hebben we een goud geld kostend automatiseringssysteem dat op maat moest worden gemaakt, maar de vraag is of dat nodig is of was… Als je een standaard product koopt of huurt, betekent dit dat je ook snel kan schakelen.

Na het gesprek rijd ik naar een hotel in Maastricht, waar ik zal overnachten omdat morgen daar de

VVD-partijraad zal zijn en we vanavond een gezellig samenzijn zullen hebben met Limburgse VVD-ers

Ik lees op mijn kamer nog de nodige stukken en ga dan naar de studentenvereniging “Circumflex” waar we een rondleiding hebben en een borrel. Deze studentenvereniging huurt een mooi groot pand met meerdere ruimtes en in het pand is een binnenbouwdoos geplaatst als extra isolatie, zodat de buurt, dichtbij het centrum, geen geluidsoverlast heeft. Ook hebben ze afspraak over de openbare weg waarlangs de studenten gaan en komen, om overlast te beperken. Dat is prima gegaan zo horen we. We gaan dan naar “de Perroen” en ontmoeten daar Limburgse bestuurders met wie we een hapje eten en ondertussen ook diverse actuele politieke zaken bespreken, zoals de permanente bewoning van recreatiewoningen in de gemeente Gennep. Ook in Gennep voelen de VVD-ers niks voor geldverslindende oneindig durende handhavingactiviteiten om een niet bestaand probleem op te lossen. Bovendien is ook hier jarenlang niks gedaan en nu opeens daadkracht ? We sluiten de avond af met een bezoek aan een tweetal dans-cafés met enkele actieve VVD-ers.

Zaterdag morgen om 10.00 ben ik weer paraat bij de partijraad. Ik ontmoet meerdere VVD-ers uit Gelderland en we spreken in de partij-raad over de zaken in Europa. De euro, asielbeleid en Europese subsidies zijn de onderwerpen. Na afloop een broodje eten met VVD-leden maakt dat ik nog weer beter weet wat er in de achterban zo leeft. Ik rijd naar Arnhem waar ik nog een afspraak heb en wacht dan op mijn vrouw om samen naar de MAX-proms te gaan in Utrecht. Dat blijkt een leuke avond te worden met aardig programma met opnames voor de MAX kerst-uitzending en Oudejaarsavond. Met de politici die we daar ontmoeten natuurlijk ook weer even bijgepraat over de actuele discussies, o.a. de bezuiniging op het Metropole-orkest dat hier (toevallig) speelt. Ook uitspraken over mogelijke discussie over hypotheekrenteaftrek komen aan de orde. Eerst maar eens zien of en hoeveel er extra bezuinigd moet worden. Niet op zaken vooruitlopen lijkt mij het beste. Als we zondagmorgen vroeg thuis komen heb ik een forse week achter de rug en ook nog maar een kort weekend, alleen de zondag middag en avond vrij.

Tot volgende week.

Johan Houwers