EU-regeringen drukken ondertekening ACTA door, ondanks grote bezwaren - Main contents
De regeringen van de EU-landen hebben vrijdag besloten het uiterst omstreden ACTA-verdrag, waarover sinds 2008 in het geheim werd onderhandeld, te ondertekenen. Het verdrag over de bescherming van octrooi- en auteursrecht zal tijdens de bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie door de Europese Unie worden ondertekend. Dit werd mogelijk doordat de PVV-fractie in de Tweede Kamer woensdag de Nederlandse blokkade tegen ondertekening ophief. Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, is verbolgen over de aanstaande ondertekening.
"Stilletjes brengen de Europese regeringen de goedkeuring van ACTA weer een stap dichterbij," zegt Sargentini. "Dat past op een nare manier uitstekend bij het stiekeme gedoe rond de totstandkoming van dit ongewenste verdrag."
Schending van grondrechten
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat ACTA links en rechts grondrechten schendt in een poging om verouderde verdienmodellen van grote bedrijven overeind te houden. Ook zijn er vragen over de rechtmatigheid van de geheimhouding van onderhandelingsdocumenten.
ACTA dreigt internetproviders in de rol van politieagent te dwingen. Ze komen onder druk te staan om mee te werken aan het straffen van hun eigen klanten als die auteursrechtelijk beschermd werk downloaden. Daarbij wordt nauwelijks rekening gehouden met de rechten van burgers, zodat het heel moeilijk wordt om je succesvol te verzetten tegen overtrokken schadeclaims van de entertainmentindustrie. Ook het verstrekken van goedkope medicijnen in ontwikkelingslanden wordt ernstig gefrustreerd door ACTA.
Sargentini: "Het verdrag is slecht voor de innovatie, slecht voor onze concurrentiepositie en slecht voor de informatievrijheid en privacy van burgers."
Na de ondertekening zal ACTA voor goedkeuring worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de nationale parlementen van de zevenentwintig EU-landen. De Groene fractie verlangt dat het Europees Parlement de impact van ACTA op onze grondrechten eerst laat toetsen door de meest gezaghebbende instelling, het Europees Hof van Justitie.