Europa dreigt met rechter om Hedwige-drama

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Friday, December 16 2011.

De Europese Commissie laat in antwoord op vragen van Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy weten op korte termijn juridische stappen tegen Nederland te overwegen vanwege de kabinetsplannen met de Hedwigepolder. Op niet mis te verstane wijze schrijft de Commissie dat de huidige plannen 'niet in overeenstemming zijn met de ecologische vereisten van de Westerschelde, noch adequaat zijn om een verslechtering van de toestand aldaar een halt toe te roepen'.

Verlies

Kamerlid Stientje van Veldhoven zal dinsdag tijdens het mondelinge vragenuur staatssecretaris Bleker vragen of zijn voorgestelde maatregelen hiermee definitief van tafel kunnen. Gerbrandy: "Het is tijd dat Bleker zijn verlies erkent, en naar Zeeland gaat om eerlijk te vertellen dat er maar één oplossing is. De Europese Commissie velt zo'n hard oordeel, de staatssecretaris kan nu echt niet meer op zoek naar die laatste wetenschapper die hem gelijk gaat geven."

------------

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord aan de Commissie

Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE)

Betreft: Natuurcompensatie Westerschelde

In de Nederlandse pers is vandaag naar voren gekomen dat de Commissie het plan om niet de Hedwigepolder, maar een ander Zeeuws gebied onder water te zetten als compensatie voor het natuurverlies door het uitdiepen van de Westerschelde, heeft afgewezen.

De Nederlandse pers refereert aan een brief die vorige week door de Commissie naar staatssecretaris Bleker is gestuurd. Kan de Commissie openheid geven aan de inhoud van deze brief, met name over de wetenschappelijke waardering en afwegingen van de Commissie? Heeft zij ook contacten gehad over deze zaak met de overige verdragspartners van het Scheldeverdrag?

Kan de Commissie bevestigen dat zij eerder meerdere technische vragen gesteld heeft over de Nederlandse plannen ten aanzien van de Westerschelde, en bezig is met een eigen wetenschappelijke beoordeling van de ecologische effecten van de Nederlandse plannen? Beschikt zij inmiddels over voldoende informatie om te kunnen oordelen over de mate waarin de plannen van de Nederlandse regering een significante verslechtering van de staat van instandhouding van de onder de vogel- en habitatrichtlijn beschermde soorten en planten kunnen voorkomen? Kan de Commissie een eventuele milieueffectbeoordeling openbaar maken?

Is de Commissie ervan op de hoogte dat Vlaanderen al begonnen is met de gedeeltelijke afgraving van de Hedwigedijk en wat zijn de gevolgen hiervan voor de noodzakelijke natuurcompensatie aan Nederlandse zijde?

Het Nederlandse ministerie heeft al aangekondigd dat het opnieuw en beter gaat proberen de twijfels bij de Commissie weg te nemen en benadrukt dat het nog steeds gelooft in het alternatieve plan en erop vertrouwt dat ze tegemoet kunnen komen aan de internationale verplichtingen om natuurschade te compenseren. De Commissie heeft er echter naar aanleiding van mijn eerdere vragen al op gewezen dat Nederland al in 2005 de Hedwigepolder heeft aangewezen als de meest geschikte locatie voor dergelijke maatregelen. Op welke termijn is Nederland volgens de Commissie wettelijk verplicht om een eventueel alternatief voor natuurcompensatie te realiseren? Op welke termijn zou de Commissie over kunnen gaan tot een formele ingebrekestelling?

---------------

Antwoord van de heer Poto nik namens de Commissie

De brief aan staatssecretaris Bleker is door de Nederlandse overheid bekendgemaakt. De Commissie heeft over deze kwestie gesproken met zowel Nederland als Vlaanderen.

De Commissie heeft de Nederlandse autoriteiten verzocht te reageren op kritische opmerkingen die de wetenschappelijke gemeenschap over de voorgestelde maatregelen heeft gemaakt. Tevens heeft zij de plannen van Nederland aan de wetenschappelijke literatuur getoetst, onder meer aan rapporten van comitésophoogniveau die door de Nederlandse overheid zijn ingesteld. Op die basis heeft de Commissie geconcludeerd dat de door de Nederlandse overheid voorgestelde maatregelen niet in overeenstemming zijn met de ecologische vereisten van de Westerschelde, noch adequaat zijn om een verslechtering van de toestand aldaar een halt toe te roepen.

De Commissie is op de hoogte van de werkzaamheden van Vlaamse zijde aan de Hedwigedijk en de Prosperpolder. Op grond van de voorstellen van Nederland valt de mogelijkheid een groot coherent gebied van estuariene habitats in verbinding met het Verdronken land van Saeftinghe te creëren, weg. Bijgevolg zullen Vlaanderen en Nederland meer inspanningen moeten doen, willen zij met veeleer gecompartimenteerde maatregelen vergelijkbare resultaten halen.

Nederland moet de bepalingen van de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn al ten uitvoer leggen sinds deze richtlijnen in werking zijn getreden. Dit houdt onder meer in dat adequate stappen moeten worden gezet om de verslechtering van de Westerschelde een halt toe te roepen. Bovendien moet Nederland, sinds het gebied op 23 december 2009 als speciale beschermingszone is aangewezen, ook de nodige beheers en herstelmaatregelen nemen. De Commissie beschikt niet over bewijsmateriaal waaruit blijkt dat dergelijke maatregelen zijn genomen. Indien op korte termijn geen wetenschappelijk overtuigende maatregelen worden vastgesteld en uitgevoerd, bestaat de mogelijkheid dat de Commissie rechtsmiddelen zal moeten inzetten.