Sixpack: financieel en economisch toezicht wordt halfslachtig uitgevoerd - Main contents
Met de voorstellen voor beter financieel en economisch toezicht uit het sixpack is er een stap gezet richting de aanpak van grote economische verschillen binnen de Europese Unie, die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de eurocrisis. Het Europees Parlement wil dat naast strengere begrotingscontrole landen ook actie moeten ondernemen als hun economische ontwikkelingen de Europese munt en economie bedreigen. GroenLinks is teleurgesteld in de manier waarop de Europese Commissie vorm geeft aan deze controle op macro-economische ontwikkelingen.
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Om het evenwicht in de Europese Unie te herstellen, moeten zowel noordelijke als zuidelijke landen hervormen. Momenteel lijkt de Europese Commissie echter vooral de belangen van landen als Duitsland en Nederland te beschermen door alleen inspanning van landen als Spanje, Portugal en Italië te eisen.”
De Europese Commissie is gezwicht voor Duitse druk om exportoverschotten (in tegenstelling tot importoverschotten) niet te bestraffen. Eickhout stelt dat het exportoverschot van Duitsland en Nederland direct gerelateerd is de schuldenberg van Zuid-Europese landen. “De eurozone kan nooit in balans komen als de Europese sturing alleen maar bestaat uit de eenzijdige opdracht gericht aan het zuiden om te bezuinigen en de lonen te verlagen”, aldus Eickhout. “Dit moet hand in hand gaan met de aanpak van exportoverschotten.”
In het 'scorebord' dat de Europese Commissie opstelde voor de controle op macro-economische ontwikkelingen komen duurzame en sociale indicatoren er bovendien bekaaid vanaf. GroenLinks kreeg vandaag in het Europees Parlement geen steun van christendemocraten en liberalen om de Europese Commissie te herinneren aan deze eisen uit het sixpack.
Eickhout: “De Europese Commissie stelt wel een bovengrens, maar geen ondergrens voor de ontwikkeling van de lonen. Als het ene land de lonen laat achterblijven bij de stijging van de arbeidsproductiviteit, moeten het andere land dus wel volgen om te kunnen concurreren. Dit leidt tot een sociale 'race to the bottom'. Ontwikkelingen op het gebied van efficiënt gebruik van energie en grondstoffen ontbreken in het scorebord van de Commissie terwijl ze juist ongelooflijk belangrijk zijn voor de houdbaarheid van de economie.”