Europese Commissie maakt van werknemersfonds verkapte landbouwsubsidies

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, December 15 2011.

GroenLinks is verontrust over plannen van de Europese Commissie om geld uit het Europees globaliseringsfonds na 2013 in te zetten voor boeren. Het globaliseringsfonds werd tot nu toe ingezet voor de omscholing van ontslagen werknemers die door globalisering of door de economische crisis hun baan zijn kwijtgeraakt. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen vindt dat het Europees Parlement de voorstellen moet verwerpen.

“Terwijl er al een derde van de hele EU-begroting naar landbouw gaat, kaapt de Europese Commissie nog tweeënhalf miljard van de drie miljard steun aan ontslagen werknemers,” aldus Cornelissen. “Zo wordt plotseling een fonds voor ontslagen werknemers een verkapte landbouwsubsidie.”

Sinds 2007 geeft de Europese Unie via het globaliseringsfonds steun voor re-integratie van werknemers die hun baan verliezen bij een massaontslag. De Europese Commissie wil dit fonds vanaf 2014 grondig aanpassen zodat ook Europese boeren er gebruik van kunnen maken. In het voorstel krijgen boeren subsidie uit het fonds om faillissement te voorkomen, terwijl in andere sectoren werknemers alleen in aanmerking komen als ze al op straat staan. “Het werknemersfonds wordt nu grotendeels een inkomenssteun voor boeren en daar was het niet voor bedoeld.”

GroenLinks zet zich in het Europees Parlement in om het globaliseringsfonds grondig te wijzigen. Het hele ontwerp van het fonds moet op de schop, stelt Cornelissen. Alleen als Europese steun terecht komt waar het echt nodig is, heeft het een meerwaarde. Dit geld zou moeten worden ingezet om ontslagen werknemers klaar te stomen voor een duurzame economie.

“Daarbij moet het vooral ten goede komen in de armere landen van de EU. Nu zijn het vooral landen als Denemarken, Zweden en Nederland die grote subsidies binnenslepen terwijl werknemers in Hongarije en Roemenië nog nauwelijks steun krijgen in begeleiding naar werk.”