Europarlement wil Europese regelgeving gevangenisomstandigheden

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, December 15 2011.

Europa moet regels en minimumstandaarden opstellen voor Europese gevangenissen. Dat staat in een resolutie die het Europees Parlement donderdag heeft aangenomen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini was medeopsteller van de resolutie die de de vaak erbarmelijke situatie in veel Europese gevangenissen bespreekt. Volgens Sargentini moet dit eerst geregeld worden voordat er sprake kan zijn van wederzijds vertrouwen in Europese strafrechtelijke samenwerking.

In sommige EU-landen mag een verdachte tot vier jaar zonder proces worden vastgezet en in andere landen bestaat niet eens een maximumperiode. Sargentini: “Een onnodig en lang voorarrest is een groot probleem in veel lidstaten, vaak gecombineerd met erbarmelijke detentieomstandigheden. Het naleven van internationale afspraken en uitspraken van het Europees Mensenrechtenhof zou tot betere omstandigheden moeten leiden, maar die worden door bijna alle EU-landen genegeerd.”

Het Europarlement vraagt om strenge Europese regelgeving, ook al is dit onderwerp een nationale bevoegdheid. Sargentini: “Erbarmelijke detentieomstandigheden maken het blind wederzijds vertrouwen tussen de lidstaten onmogelijk. De Europese strafrechtelijke samenwerking is gebaseerd op dit wederzijds vertrouwen. Pas met gemeenschappelijke hoge EU-minimumstandaarden, kan er echt sprake zijn van wederzijds vertrouwen. Dat kan alleen in Europees verband geregeld worden.”

Binnenkort doet het Europees Hof van Justitie een uitspraak over de verplichte naleving door lidstaten van het Europees Grondrechtenhandvest in gevallen waar wederzijds vertrouwen een rol speelt.