Geslaagd Europadebat Zeeland

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, December 16 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

De toekomst van Zeeland in Europa. De betrokkenheid van de burger in Europa. De Eurocrisis. De Europese integratie. Allemaal thema’s die de aanwezigen boeiden op woensdag 14 dec. in De Stenge in Heinkenszand. Wybe de Graaf, de voorzitter van het CDA Zeeland feliciteerde mij met het behalen van de titel "Europarlementariër van het Jaar voor Regionaal Beleid" en spoorde mij aan ook de belangen van Zeeland te blijven behartigen.

Ik heb gereflecteerd op de inleidingen van Herman Lelieveldt (Universitair hoofddocent politicologie aan de Roosevelt Academie in Middelburg) en Frank van den Heuvel (Redactielid van Christendemocratische Verkenningen). Centraal stonden de nieuwe trends in de oriëntatie van de burger (Lelieveldt: integratie versus demarcatie en de toenemende rol van de one issue bewegingen; Van den Heuvel: natiestaat versus regio en de aandacht voor het kleinschalige). Ik ben ingegaan op de resultaten van de Europese Waardenatlas, waarbij blijkt dat de oriëntatie van de burger met europa de afgelopen twintig jaar onverkort laag is gebleven (slechts ca 5 % van de burgers verbindt zich met Europa. De gemeente en regio, gevolgd door de natiestaat gaan hierin voor). Er ontstond een levendig debat en vanuit het samen met de inleiders gevormde panel konden we veel vragen beantwoorden over Europa.

Onderwerpen in het debat vormden de invloed van de sociale media, de grensoverschrijdende samenwerking, de politieke en economische Unie, en praktische gevolgen voor de burger van Europese regelgeving zoals voor de arbeidsmarkt en het transport.

Ten slotte hebben we deze avond de Contactgroep Europa van het CDA Zeeland ingesteld een vervolg op de strategiebijeenkomst op 8 oktober jl. te Colijnsplaat. Het volledige verslag van deze strategiebijeenkomst vindt u hier

De Zeeuwse agenda voor Europa. Europa dichtbij. Europa NU. Hoe gaan we vanuit het CDA Zeeland om met de Zeeuwse agendapunten? We stellen ons de vraag: welke aanpassingen zijn NU nodig? Zowel qua inhoud als qua manier van werken. Het is belangrijk dat Europarlementariërs daarover niet alleen spreken, maar ook goed luisteren naar de verwachtingen van mensen zelf, de mensen in de regio’s. Input van onderop, daar gaat het om. Daarmee gaan we actief aan de slag in de Contactgroep Europa. Wilt u meepraten? Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Martin Bos, secretaris van de Contactgroep Europa.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Veel belangstelling voor themabijeenkomst over Europa

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

V.l.n.r. Wybe de Graaf (Partijvoorzitter CDA Zeeland), Herman Lelieveldt (Universitair hoofddocent politicologie aan de Roosevelt Academie in Middelburg), Frank van den Heuvel(Redactielid van Christendemocratische Verkenningen), Lambert van Nistelrooij (Europarlementariër EVP-fractie)

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Ik spreek ver de waarde(n) van Europa en de rol van de regio’s hierin