Werkbezoek met Ad Koppejan aan Visserijsector in Urk op 16 december 2011

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, December 19 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Visverwerkingsbedrijf Neerlandia

Het eerste deel van het bezoek werd gebracht aan het Visverwerkingsbedrijf Neerlandia te Urk. Een van de zaken die naar voren werd gebracht dat de import van vis zoals pangasius en tilapia filet nu vrijwel ongebreideld de EU binnen komt. Het zet toch een bepaald maximum op de te behalen prijs voor de binnen de EU gevangen vis zoals scholfilet.

Daarnaast was de hoge aanvoer van kuitzieke schol in het begin van het jaar een probleem voor de prijsvorming van met name de schol in de rest van het jaar.

Nautisch College

Daarna gingen we naar het Nautisch college aan de Noord. Daar de vraag of er nog financieringsmogelijkheden zijn voor het kenniscentrum welke het Nautisch College wil bouwen bovenop de twee verdiepingen van de nieuwbouw van het Nautisch College dat met geld OV en W wordt gebouwd.

Misschien is het na te gaan of hiervoor binnen de EU regelingen dan wel of er nog regelingen van de landelijke overheid zijn om dit te kunnen realiseren.

Visserij Coöperatie Urk

Vervolgens werden we op de VCU (Visserij Coöperatie Urk) ontvangen. Hier werden we verwelkomd door een delegatie vanuit de Visserij, de Visverwerking en de Taskforce Duurzame Visserij.

Na een korte inleiding over wat de VCU als haar takenpakket zag, kreeg de Heer Hoefnagel van de Gibo groep (binnenkort Flynth) het woord.

Hij gaf een overzicht van datgene wat er al gedaan was binnen de taskforce duurzame visserij. Ook het vervolgtraject kreeg ruime aandacht.

Hier was met name de vraag of er nog mogelijkheden zijn voor financiering van een proefproject dan wel voor een transitie van de bestaande vloot. Misschien kan de EIB een achtergestelde lening verstrekken. Dat is een vraag waarop we denk ik op korte termijn met een antwoord zouden moeten kunnen komen.

Van de kant van de visserij kwamen ook nog een aantal klachten die inhielden dat de huidige voorschriften, zoals bijvoorbeeld de 'one net rule' belemmerend werken op de innovatie. Het is door deze regel niet mogelijk om op zee over te schakelen op een andere visserij. Daardoor kan de visser niet inspelen op de actuele situatie.

College Burgemeester en Wethouders Urk

Het College van B&W van de gemeente Urk was het volgende doel van het werkbezoek. Tijdens de lunch kwamen er naast broodjes en lekkere vis diverse onderwerpen op tafel. Als eerste werd gesproken over de pulsvisserij. Gelukkig is minister Bleker er in geslaagd het aantal tijdelijke vergunningen met 20 uit te breiden. Echter de belangstelling is zo groot en de resultaten zijn zo bemoedigend dat het aanbeveling zou verdienen om het aantal vergunningen nog eens met 20 uit te breiden.

Het is ook zaak om na te gaan of de pulsvisserij niet een normale gelegaliseerde visserijmethode zou moeten worden. Het is inmiddels zo ingeburgerd dat het niet langer meer in de experimentele fase zit. Het zou goed zijn met de ngo’s af te stemmen hoe die tegenover de pulsvisserij staan. Het zou goed zijn als in het EP nog eens gevraagd zou worden hoe mevrouw Damanaki tegenover deze kwestie staat.

De regionale Blueport Urk was het tweede onderwerp dat besproken werd. Naast de landelijke Blueport die in Zeeland een plaats zou moeten krijgen was er op Urk de behoefte om een regionale Blueport op te zetten. Het voornaamste doel van de regionale Blueport zal zijn om een visie op de visserij voor de Regio Urk te ontwikkelen. Daarnaast wil men een toolkit ontwikkelen om de vissers behulpzaam te zijn bij het aanvragen van steun voor projecten.

Tenslotte wil men middels de regionale Blueport een koppeling maken tussen visserij en toerisme. Daar liggen nog grote mogelijkheden die nog te weinig onderkend worden en al helemaal niet benut.

Een tweede werkhaven kwam terloops ter sprake. De ruimte in de huidige haven is niet toereikend voor alle activiteiten. Daarom wil men ook middels de regionale Blueport een tweede buitendijkse werkhaven realiseren om de maritieme activiteiten welke al op Urk plaats verder te ondersteunen en waar mogelijk uit te breiden. Misschien dat hiervoor in Brussel ook nog mogelijkheden zijn. Als laatste mededeling van het College van B&W: de omzet van het (visserij) bedrijfsleven bedraagt op jaarbasis ongeveer 1 miljard euro.

Coöperatieve Visafslag Urk

Als laatste onderdeel van het bezoek gingen we naar de Coöperatieve Visafslag Urk. Daar werd een korte uiteenzetting gegeven over de bestuurlijke structuur van de visafslag. Daarna werd het woord gegeven aan een aantal vissers welke een aantal zorgen verwoorden.

De voorgesteld discardban vervult de vissers met grote zorg. Niet omdat men het oneens met de doelstelling geen vis meer onnodig overboord gooien, maar wel omdat geen discarding meer een onmogelijke opgave is. De discards terug brengen is wel een mogelijkheid maar de discards naar 0 is onuitvoerbaar.

Daar moet wat aan gedaan worden anders is het gebeurd met de visserij.

Een tweede probleem is het intrekken door EL&I van het gebruik door de visserijsector van de Tridens voor twee weken per jaar. Dit bood juist de mogelijkheid om tijdens die twee weken onderzoek te doen naar netconstructies welke de bijvangst zoveel mogelijk terugbrengen.

Lambert vroeg om met wijzigingsvoorstellen te komen voor april 2012. Bovendien zal hij zijn best doen om voor april 2012 een hearing te houden in Nederland tezamen met Cadec de EVP hoofdrapporteur van dit dossier.