VS moeten meedoen aan emissiesysteem voor vliegtuigen

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, December 21 2011.

Nu het Europese Hof het Europese handelssysteem voor CO2-emissies voor de luchtvaart heeft goedgekeurd, is het hoog tijd dat ook Amerikaanse vliegmaatschappijen voor vluchten van en naar Europa emissierechten gaan betalen. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy roept de VS op hun verzet te staken en mee te helpen aan een schonere wereld. "De uitspraak van het Hof is grote winst voor Europa en voor de strijd tegen klimaatverandering."

Soevereiniteit

Het Europese Hof maakte vandaag bekend dat de Europese emissieregels niet in strijd zijn met internationale verdragen. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hadden de zaak aangespannen, omdat de EU naar hun oordeel geen CO2-emissies buiten Europa mag doorberekenen. Dit zou de soevereiniteit van andere landen aantasten. Gerbrandy vindt de argumenten zwak. "Alle vliegmaatschappijen moeten deze emissierechten in Europa betalen, er is dus geen sprake van oneerlijke concurrentie. Maatschappijen met een zuinige vloot krijgen bovendien meer gratis rechten. Ze hebben de kosten deels zelf in de hand."

Kop koffie

Het Europese handelssysteem voor CO2-emissierechten bestaat sinds 2003. De financiële prikkel stimuleert bedrijven milieuvriendelijker te produceren. Vanaf januari 2012 moeten ook luchtvaartmaatschappijen verplicht meedoen. Voor een trans-Atlantische vlucht gaat de ticketprijs volgens de Europese Commissie met 2 euro (2,60 dollar) omhoog. "Het kost minder dan een kop koffie op het vliegveld", stelt Gerbrandy. "Veel minder ook dan de 14 dollar die elke reiziger bij aankomst moet betalen om de VS binnen te komen."

Respect

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde recentelijk in met een wetsvoorstel dat Amerikaanse vliegmaatschappijen verbiedt aan de Europese wetgeving te voldoen. Gerbrandy vindt dit een schending van wederzijds respect. "Het moet niet gekker worden. Sinds wanneer verbiedt een staat wetgeving van een andere staat na te leven? De VS zetten de goede relatie met de EU op het spel." Gerbrandy roept de VS op om samen te werken in plaats van te ruziën. "Ik heb de Amerikaanse Senaat aangeboden met een Europese parlementsdelegatie Washington te bezoeken om dit conflict op te lossen. Ik hoop dat de Senaat daarop ingaat."