Hof van Justitie zet streep door blind uitvoeren Europees asielbeleid

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, December 21 2011, 16:36.
Hof van Justitie zet streep door blind uitvoeren Europees asielbeleid
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Hof van Justitie oordeelde woensdag dat asielzoekers niet volgens de Dublin-verordening mogen worden teruggestuurd naar het EU-land van aankomst, als die daar het risico van onmenselijke behandeling lopen. In die gevallen moet de EU-lidstaat zelf de asielverzoeken in behandeling nemen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini verwelkomt deze uitspraak en hoopt dat de Europese landen eindelijk inzien dat het Dublin-systeem op de schop moet.

Sargentini: “Elke lidstaat heeft de verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat de grondrechten van een asielzoeker niet worden geschonden. Ik wil dat de EU-landen meewerken om het huidige, niet functionerende stelsel te wijzigen en dat ze de uitspraak van het Hof naleven.”

Europees Grondrechtenhandvest

Het Hof zegt in haar uitspraak dat EU-landen er niet automatisch van mogen uitgaan dat andere lidstaten zich houden aan het Europees Grondrechtenhandvest. “Deze uitspraak betekent dat een lidstaat een EU-regel niet zomaar mag uitvoeren als er gevaar dreigt van schending van het Grondrechtenhandvest”, aldus Sargentini.

Europees arrestatiebevel

Volgens Sargentini staat met de uitspraak het concept van Europees wederzijds vertrouwen in elkaars rechtssysteem ter discussie. Het Hof doet binnenkort uitspraak over het Europees arrestatiebevel, daarin speelt dezelfde vraag of EU-landen een verdachte mogen overdragen als ze weet dat het leidt tot schending van het Grondrechtenhandvest.