Nieuwspoort is een goed doel. Steun-je-club acties niet : dat moet andersom

Source: P.H. (Pieter) Omtzigt i, published on Tuesday, January 3 2012.

Nieuwspoort is een goed doel. Steun-je-club acties niet : dat moet andersom

Dit jaar is de geefwet in werking getreden. Die moet geven van particulieren en bedrijven aan ‘goede doelen’ bevorderen. In de Kamer is er een forse discussie geweest over goede doelen. Een amendement van mij is aangenomen waardoor ‘vrienden van’ sportclubs, muziekverenigingen, buurthuizen etc. voordelen krijgen, zoals de giftenaftrek en vrijstelling van de schenkbelasting.

Daarvoor moet wel duidelijk zijn onder welke voorwaarden dat gebeurt. Zo mag contributie niet van de belasting afgetrokken worden. Die regels hadden gepubliceerd moeten worden, maar zijn er nog niet. Sterker nog: er lijkt nog geen overleg met deze sectoren te zijn.

Sportverenigingen, muziekverenigingen zijn cement van onze samenleving en de overheid moet ze eens wat minder in de weg leggen. Want als plaatsen waar politici en journalisten elkaar ontmoeten, zoals nieuwspoort en de Witte in Den Haag goede doelen zijn en dus op één lijn gezet worden met het Rode Kruis en de KWF Kankerbestrijding, dan lijken de criteria niet goed te worden toegepast.

(Je kunt alle goede doelen vinden in het ANBI register)

Daarom willen we graag snel een uitleg van de staatssecretaris, zodat sportvereniging die een nieuwe accommodatie aanleggen, muziekverenigingen die nieuwe instrumenten nodig hebben of scoutingclubs die nieuwe tenten kunnen gebruiken, geen belasting betalen over de giften.

En misschien dat de belastingdienst dan eindelijk ook eens duidelijk maakt welk maatschappelijk goed doel nieuwspoort dient. Die doelen staan namelijk nu precies in de wet omschreven:

“3. Als algemeen nut in de zin van dit artikel wordt beschouwd:

  • a. 
    welzijn;
  • b. 
    cultuur;
  • c. 
    onderwijs, wetenschap en onderzoek;
  • d. 
    bescherming van natuur en milieu, daaronder begrepen bevordering van duurzaamheid;
  • e. 
    gezondheidszorg;
  • f. 
    jeugd- en ouderenzorg;
  • g. 
    ontwikkelingssamenwerking;
  • h. 
    dierenwelzijn;
  • i. 
    religie, levensbeschouwing en spiritualiteit;
  • j. 
    de bevordering van de democratische rechtsorde;
  • k. 
    een combinatie van de bovengenoemde doelen, alsmede
  • l. 
    het financieel of op andere wijze ondersteunen van een algemeen nut beogende instelling”

Vragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de Staatssecretaris van Financiën over de ministeriële regeling bij de Geefwet

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van het informatieblad over de geefwet, waarin u zelf schrijft:

“6 Giftenaftrek steunstichting SBBI

Eenmalige giften aan een steunstichting SBBI worden, onder voorwaarden, aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Ook in de vennootschapsbelasting worden giften aan dergelijke stichtingen aftrekbaar.

Een steunstichting SBBI is een stichting die speciaal is opgericht ter ondersteuning van een sociaal belang behartigende instelling (SBBI) en om geld in te zamelen voor een specifiek doel. Deze specifieke doelen zullen bij ministeriele regeling worden aangewezen.

Voorbeelden van SBBI’s zijn muziekverenigingen, sportverenigingen, buurthuizen, ouderenverenigingen en scoutinggroepen.”

  • 2. 
    Klopt het dat de geefwet op 1 januari 2012 in werking getreden is?
  • 3. 
    Is er al overleg geweest over de inhoud van de ministeriele regeling, zoals beschreven onder 1, met vertegenwoordigers van de organisaties, zodat het een duidelijke, heldere en royale regeling wordt? En wordt de regeling nog ter consultatie voorgelegd aan het NOB?
  • 4. 
    Wanneer wordt de regeling gepubliceerd?
  • 5. 
    Deelt u onze mening dat het zeer belangrijk is voor de rechtszekerheid dat SBBI’s die een steunstichting willen oprichten, weten aan welke voorwaarden zij moeten voldoen, mede omdat de wet reeds in werking is getreden?
  • 6. 
    U heeft in uw rol als medewetgever goedgekeurd in uw brief aan de Eerste Kamer van 13 december 1022, AFP/2011/969 , dat schenkingen aan steunstichtingen van een SBBI vrijgesteld zullen zijn van schenkbelasting. Bent u bekend met het commentaar van de redactie van NTFR en zo ja, wanneer wordt het beleidsbesluit met de goedkeuring gepubliceerd?
  • 7. 
    Op welke wijze kan een sportvereniging of een muziekvereniging vandaag al een steunstichting oprichten voor een nieuwe accommodatie, nieuwe uniforms of een jubileum en gebruik maken van de nieuwe faciliteit? Wanneer dat niet mogelijk is, moet bijvoorbeeld een 100-jarig jubileum dan na 101 jaar gevierd worden omdat de regeling niet klaar is?
  • 8. 
    Klopt het dat in de tussentijd erkende Haagse ontmoetingsplaatsen van politici, journalisten en lobbyisten zoals de ‘STICHTING INSTANDHOUDING NIEUWSPOORT”, de ‘STICHTING PERSCENTRUM NIEUWSPOORT’ en ‘NIEUWE OF LITTERAIRE SOCIETEIT "DE WITTE" hun volledige staat als goede doel hebben behouden met alle bijbehorende belastingvoordelen, ook in 2012? Zo ja, onder welke van de in artikel 5b van de Algemene Wet Rijksbelastingen genoemde categorieën goede doelen vallen zij dan?
  • 9. 
    Kunt u aangeven of en hoe anbi's die als culturele instellingen willen worden aangemerkt, dit kunnen aanvragen bij de inspectie Den Bosch en per wanneer en hoe uit het ANBI register zal blijken dat instellingen als culturele instelling gekwalificeerd kunnen worden? Worden de eisen waaraan een instelling moet voldoen om als culturele instelling te worden gekwalificeerd nog in de Uitvoeringsregeling AWR vastgelegd?