GroenLinks verlangt Europese actie tegen Hongaarse premier Orbán

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, January 5 2012, 18:21.
GroenLinks verlangt Europese actie tegen Orbán
Bron: Groenlinks

Onder premier Orbán glijdt Hongarije geleidelijk af naar een dictatuur. De Europese Unie i mag niet blijven toekijken hoe in één van haar lidstaten de democratie wordt verstikt, vinden de Groenen in het Europees Parlement i. Zij hebben het parlement vandaag opgeroepen om de procedure van artikel 7 van het EU-Verdrag i op te starten. Die voorziet in het waarschuwen en bestraffen van een lidstaat die de waarden van de EU schendt.

GroenLinks i -Europarlementariër Judith Sargentini i maakt zich grote zorgen over de situatie in Hongarije: "De Europese Unie moet nu snel handelen om verdere stappen naar een dictatoriaal regime in Boedapest te voorkomen. De aanvallen van Orbán op de vrijheid van de pers, de rechten van de oppositie, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de godsdienstvrijheid en de rechten van vrouwen en homo's komen neer op een ernstige schending van Europese waarden zoals de democratie en de grondrechten.”

Het EU-verdrag stelt de Europese instellingen i in staat om op te treden tegen zo'n schending. Op grond van artikel 7 kan een lidstaat eerst gewaarschuwd worden en vervolgens bestraft, bijvoorbeeld met opschorting van stemrecht in de Raad van Ministers i. Het Europees Parlement kan deze procedure in gang zetten. Sargentini: "De eerste stap moet een besluit van de fractievoorzitters van het parlement zijn, nog deze maand, om een rapport over de misstanden in Hongarije op te stellen. Tijdens de plenaire vergadering van half januari willen wij als Groene fractie tevens een resolutie in stemming brengen die de Hongaarse regering oproept van koers te veranderen."

Sargentini stelt dat de Europese christendemocraten dan ook hun stilzwijgen over de dictatoriale tendensen in Hongarije zullen moeten doorbreken. “Wij Groenen doen een dringend beroep op bestuur en fractie van de Europese Volkspartij i om het lidmaatschap van de Hongaarse regeringspartij Fidesz op te schorten.”

Lees ook:

"Hongarije glijdt met nieuwe Grondwet af richting dictatuur" in Trouw