Arbeidsrechten centraal bij EU-handelsakkoorden - Main contents
"Te veel van onze producten worden nog steeds gemaakt door kinderhanden, daarom moeten we als Europese Unie blijven hameren op de strijd tegen kinderarbeid", vindt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman.
Een meerderheid van het Europese Parlement is het met hem eens en heeft vandaag ingestemd met zijn voorstel om een Europees Meldpunt Kinderarbeid op te zetten. Bij dit meldpunt kunnen burgers bedrijven melden, die zij verdenken van het gebruik van kinderarbeid. Als de verdenking klopt, zal het desbetreffende bedrijf vervolgens geholpen worden om kinderarbeid uit de productieketen te bannen.
"Europese burgers moeten actief betrokken worden in de strijd tegen kinderarbeid", vindt Berman, "Hen bewust maken van de bestaande misstanden is de eerste stap. Wij horen geen producten te kopen, die gemaakt konden worden door kinderen in Indiase mijnen omdat zij zich door de nauwe mijnengangen kunnen bewegen en hun ouders niet."
'Waardig werk voor iedereen'
Het Europees Parlement doet een dwingende oproep aan alle landen, die een vrijhandelsakkoord met de EU hebben afgesloten, om zich te houden aan de fundamentele arbeidsrechten, zoals de vrijheid van vereniging en de afschaffing van dwangarbeid, kinderarbeid en discriminatie op de werkvloer. Die handelsakkoorden moeten in de toekomst een duidelijke en uniforme sociale clausule bevatten: "Waardig werk voor iedereen moet centraal staan binnen het Europese beleid", aldus Berman
Landen, die mensen- en arbeidsrechten niet respecteren, verdienen geen handelsakkoord met de EU, zo vindt het Europees Parlement. "Dit is van groot belang voor de eventuele ratificering van het vrijhandelsakkoord met Colombia, later dit jaar", legt Berman uit, "Vakbondsleden kunnen daar nauwelijks hun werk doen en staan er onder grote druk. De vrijhandelsakkoorden moeten voor de EU een middel zijn om het respect voor arbeidsrechten af te dwingen, in de wet èn in de praktijk."
Bron afbeelding: SXC / Gastonmag.