Europees Parlement pleit voor euro-obligaties

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, February 2 2011, 11:51.
Europees Parlement pleit voor euro-obligaties
Bron: Blog Thijs Berman

Het Europees Parlement is in meerderheid voor de invoering van euro-obligaties. Daarin kunnen de landen in de eurozone gezamenlijk een deel van hun staatsschuld onderbrengen en investeren in innovatie en werkgelegenheid.

Het pleidooi hiervoor, afkomstig van de sociaaldemocratische fractie, kreeg voldoende steun in de commissie economische en monetaire zaken. Daarnaast pleit het Europees Parlement voor de invoering van een belasting op CO2-uitstoot.

Stabiliteit en rust

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman: "We moeten nu knopen doorhakken over de invoering van euro-obligaties. Economisch is het een heldere keuze voor stabiliteit van de euro en voor rust op de markten. Daar is Nederland op langere termijn zeer bij gebaat."

Andere voorstellen, zoals de invoering van belasting op financiële transacties, werden geblokkeerd door de christendemocraten en liberalen, tot grote teleurstelling van de sociaaldemocraten. Berman: "Het is hoog tijd dat de banken meebetalen en verantwoordelijkheid dragen voor de schade die ze hebben aangericht. Maar voor rechts moeten blijkbaar alleen de burgers opdraaien voor de crisis, door lastenverzwaring en het uitkleden van de overheid."

‘Het wordt tijd dat de financiële sector gaat bijdragen’

Uit onderzoek van de Europese Commissie is intussen duidelijk gebleken dat het wanbeheer van de financiële sector ernstige gevolgen heeft gehad voor de rest van de economie.

Onverantwoord riskant gedrag van banken moet worden ingeperkt. Dat kan door grotere transparantie en door het belasten van risico's. Daarnaast constateert de Europese Commissie dat de meeste financiële diensten in de EU zijn vrijgesteld van BTW. De financiële sector betaalt hierdoor geen belasting op de diensten die geleverd worden. Volgens de sociaaldemocratische fractie in Europees Parlement zijn er genoeg argumenten die ervoor pleiten dat de financiële sector een billijker en omvangrijker bijdrage aan de overheidsfinanciën kan leveren. Bovendien heeft de G20 vorig jaar in Toronto ook opgeroepen tot het invoeren van heffingen en belastingen op financiële transacties.

"De BTW vrijstelling voor financiële diensten betekent dat investeringsbanken en hedgefondsen geen belasting betalen over de diensten die zij afnemen. De miljardairs van deze aarde krijgen een korting op hun riskante gedrag. Dit kan de politiek echt niet meer verdedigen na de financiële crisis. Het wordt dus tijd dat de financiële sector gaat bijdragen", aldus Berman.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual.