Europese financiële toezichthouders missen tanden

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, September 22 2010, 11:51.

"De nieuwe Europese financiële toezichthouders moeten tanden krijgen waar zelfs de meest agressieve handelaar bang van wordt", stelt PvdA-woordvoerder financiële zaken Thijs Berman. Het Europees Parlement keurde de instelling van 3 nieuwe Europese toezichthouders vandaag goed: één voor banken, één voor pensioenfondsen en verzekeraars en één voor markten en effecten.

'Manipulatie van de markt zo snel mogelijk tegengaan'

"De stemming van vandaag geeft aan dat de burgers in Europa kiezen voor een permanent en Europees toezicht op de financiële markten", zegt Berman. "Maar dat is echt niet genoeg. Het doel is om een financieel systeem te creëren waarin eerlijk wordt gehandeld op basis van zuivere informatie. De nieuwe toezichthouders moeten nu zo snel mogelijk de kans krijgen om manipulatie van de markt tegen te gaan."

Ongedekte derivaten verdienen nog meer toezicht

De Europese Commissie werkt nog aan voorstellen om de handel in ongedekte derivaten, beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan andere aandelen, tegen te gaan. De nieuwe Europese toezichthouder voor markten en effecten wordt genoemd als de instelling die de derivatenhandel moet controleren, maar die mist bevoegdheden volgens Berman.

Onderzoek speculatie Griekenland geheim

Het onderzoek over de rol van speculanten tijdens de Griekse schuldencrisis houdt de Europese Commissie geheim. De directeur van de Franse Autoriteit Financiële Markten kondigde vorige week al aan bewijzen te hebben dat speculanten, onder Franse regels, laakbaar en strafbaar gedrag hebben vertoond tijdens de Griekse crisis.

Berman: 'rapport Griekse crisis moet openbaar'

Berman: "De Europese Commissie moet haar rapport openbaar maken en aangeven welke rol speculanten hebben gespeeld in de Griekse schuldencrisis. Nieuwe bevoegdheden zijn nodig voor de Europese toezichthouder voor markten en effecten om gezamenlijke acties van financiële instellingen, met als doel een land of een bedrijf kapot te maken, keihard af te straffen. Financiële instellingen die zich schuldig maken aan marktmanipulatie moeten hoge boetes krijgen opgelegd, net zoals dat nu al bestaat in het Europees mededingingsrecht."

In de toekomst gebeurt er nog meer

Er komt ook een instituut voor systeemrisico's. De Europese toezichthouders stellen bovendien nog bindende richtlijnen op voor alle grensoverschrijdende financiële activiteiten. Ze gaan hun toezicht uitoefenen via de nationale toezichthouders.