Berman: herstel vertrouwen financiële markten met Europees optreden

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, July 7 2010, 11:52.

"De crisis op de financiële markten heeft aangetoond dat een gecoördineerd Europees optreden noodzakelijk is", zo stelt PvdA-Europarlementarier Thijs Berman, woordvoerder economische en monetaire zaken. "De PvdA in het Europees Parlement dringt al jaren aan op sterker Europees toezicht, omdat grote financiële instellingen tegenwoordig over nationale en sectorale grenzen heen werken."

Meer Europees toezicht

Het voltallige Europees Parlement heeft vandaag opnieuw ingestemd met haar eigen plannen voor vergaande controle van de financiële markten. Drie Europese toezichthouders moeten de banken, de verzekeraars en de pensioenfondsen gaan controleren. Er komt ook een Europees Comité voor systeemrisico’s, dat moet voorkomen dat financiële instellingen elkaar besmetten en omvallen.

Volgende crisis voorkomen

"De financiële crisis heeft laten zien dat juist door het gebrek aan toezicht op de financiële markten de wereld aan de rand van een economische afgrond heeft gestaan," zegt Berman. "Het is voor nationale toezichthouders onmogelijk geworden om de grote, grensoverschrijdend opererende financiële instellingen te controleren. Deze reuzen moeten onder Europees toezicht worden geplaatst. Gebeurt dit niet, dan is de kans op een volgende crisis onverantwoord groot."

Lidstaten willen minder ver gaan dan Europees Parlement

Ondanks langdurige onderhandelingen zijn de Europese Raad van Ministers, de Europese Commissie en het Europees Parlement er nog niet in geslaagd hierover een compromis te bereiken. De lidstaten willen minder vergaande bevoegdheden geven aan de Europese toezichthouders dan het Europees Parlement. Ook willen ze niet instemmen met het voorstel om een verzekeringsfonds op te richten, dat wordt betaald door de financiële instellingen zelf en bedoeld is om aan te wenden bij calamiteiten in de sector.

Parlement vraagt om steun ministers van financiën

De onderhandelaars van het Europees Parlement vroegen vandaag opnieuw om steun voor hun voorstellen en kregen die in grote meerderheid. Het Europees Parlement vraagt aan de Europese ministers van financiën hun positie bij te stellen en hoopt in september dan toch een compromis te kunnen sluiten.

Berman: 'verstrekkende bevoegdheden nodig'

Berman: "Effectief en efficiënt toezicht op Europees niveau is onontbeerlijk. De Europese toezichthouders kunnen geen serieuze resultaten leveren met alleen coördinerende bevoegdheden. Als Europees Parlement geven we daarom een duidelijk signaal af dat wij toezichthouders willen die kunnen ingrijpen en een toekomstige crisis kunnen voorkomen. Dit kan alleen als de toezichthouders beschikken over verstrekkende bevoegdheden."