Onderzoek naar overlijden in Europese gevangenis

Source: E. (Emine) BozkurtĀ i, published on Wednesday, December 14 2011.

"Voor een betere Europese samenwerking op het gebied van justitie is het cruciaal dat de lidstaten vertrouwen kunnen hebben in elkaars rechtssysteem. Gebrek aan vertrouwen leidt er bijvoorbeeld toe dat lidstaten weigeren criminelen uit te leveren aan andere lidstaten. Misstanden tijdens detentie, zoals een verdacht overlijden, is daarvan een van de redenen", zegt Emine Bozkurt, voor PvdA in het Europees Parlement, vandaag tijdens de plenaire zitting.

Bozkurt maakt zich zorgen over de gevangenissen in de lidstaten. Zoals over de grote aantallen personen die in voorlopige hechtenis zitten en de overbevolking in sommige gevangenissen. Ook worden kinderen en onderdanen uit andere landen dan de EU te gemakkelijk gevangen gezet.

Humane omstandigheden

Bozkurt doet een dringende oproep aan alle lidstaten om gevangenen op een humane manier te behandelen: "Ook in Nederland zijn er schrijnende situaties in detentie. Zelfmoord en sterfgevallen binnen de muren van een cel komen voor. Grondig onderzoek is nodig om dat te helpen voorkomen."

Recent voorbeeld is Ihsan Gurz, die zijn leven verloor in een Nederlandse politiecel. "Zes maanden na zijn dood circuleren er verschillende verhalen over de doodsoorzaak en is er nog geen definitief rapport dat uitsluitsel geeft", zegt Bozkurt. "Dit maakt het voor de familie van Ihsan extra moeilijk om het verdriet te verwerken. Soortgelijke incidenten zijn er ook in andere landen in Europa."

De resolutie van het Europees Parlement dringt aan om actie te ondernemen om zelfmoord in gevangenissen te voorkomen en diepgaand en onpartijdig onderzoek in te stellen naar alle gevallen waarin gedetineerden in gevangenissen overlijden.

Bron afbeelding: SXC / sundstrom