Slachtoffers misdrijven krijgen bescherming in EU

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, December 13 2011.
Slachtoffers misdrijven krijgen bescherming in EU
Bron: Blog Emine Bozkurt

"In Europa moet je je niet alleen vrij voelen, maar ook veilig. Vandaag heeft het Europees Parlement eindelijk ingestemd om slachtoffers van geweld te beschermen in de hele EU", zegt Emine Bozkurt, voor de PvdA in het Europees Parlement. Het Europees Parlement gaf zijn goedkeuring aan het zogenaamde Europees Beschermingbevel. Het biedt slachtoffers volledige bescherming als ze reizen of verhuizen naar een ander land binnen de EU. Hoewel de maatregel oorspronkelijk bedoeld was om vooral vrouwen te beschermen tegen huiselijk geweld, is zij ook van toepassing voor mensen die bedreigd worden op basis van hun seksualiteit, levenswijze of mening.

"Elke persoon die bescherming krijgt in een EU-lidstaat omdat zijn of haar leven, fysieke of psychologische integriteit en waardigheid, persoonlijke vrijheid of seksuele integriteit in gevaar is, zal voortaan ook in andere lidstaten beschermd worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat als een Nederlandse vrouw een stalker heeft met een straatverbod, zij zonder angst voor de stalker naar België kan verhuizen, omdat daar - na aanvraag van het Europese Beschermingsbevel - de Belgische overheid hetzelfde straatverbod zal erkennen en handhaven", legt Bozkurt uit. "Geschat wordt dat er in de EU meer dan 100.000 bevelen zullen worden uitgegeven. Dat zijn dus 100.000 vrouwen, mannen en kinderen, die dan bescherming kunnen krijgen terwijl zij nu nog in angst en onzekerheid leven."

De nieuwe wet beslaat voorlopig alleen beschermingsbevelen die onder het strafrecht vallen. Bozkurt wil dat het Europees Beschermingsbevel zo snel mogelijk uitgebreid wordt voor slachtoffers bij wie de rechter op basis van burgerlijk recht heeft vastgesteld dat bescherming nodig is tegen een agressor. Deze wetgeving wordt nu in het Europees Parlement voorbereid.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual