Oekraïne moet een Europees perspectief behouden

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, December 1 2011.
Oekraïne moet een Europees perspectief behouden
Bron: Blog Emine Bozkurt

Vandaag heeft het Europees Parlement zich unaniem uitgesproken over het onderhandelingsresultaat van de EU associatieovereenkomst met Oekraïne. Deze overeenkomst staat in een kwaad daglicht na de arrestatie en veroordeling van voormalig premier Yulia Timoshenko. "Deze overeenkomst moet dit soort praktijken voorkomen. Daarom blijft de PvdA voorstander van deze overeenkomst" aldus Emine Bozkurt, namens de PvdA lid van het Europees Parlement.

"Het doel is een stabiel en democratisch Oekraïne dat de beginselen van een sociale en solidaire markteconomie, de rechtstaat en mensenrechten respecteert, en minderheden beschermt", aldus Bozkurt. Deze associatieovereenkomst zal Oekraïne verplichten een groot deel van de Europese wetgeving over te nemen voor er sprake kan zijn van financiële steun of andere voordelen. Europa moet in een positieve dialoog blijven met Oekraïne en hen een Europees perspectief laten behouden.

Vernieuwde associatieovereenkomst

Deze vernieuwde associatieovereenkomst bevat onder andere een mechanisme voor opschorting van het verdrag indien fundamentele beginselen van de overeenkomst worden genegeerd of geschonden. "Op die manier zullen we dus politieke procesvoering, zoals het geval Timoshenko, kunnen verhinderen", stelt Bozkurt.

De resolutie van het Europees Parlement noemt als prioriteiten onder andere corruptiebestrijding, het veiligstellen van energievoorziening, milieubescherming, en eerlijke juridische procedures waar Oekraïne aan Europese normen zal moeten voldoen.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual